Zastava Srbije

URED DISCIPLINSKOG TUŽIOCA: U 2016. godini pokrenuta 32 disciplinska postupka, suspendovana četiri nosioca pravosudnih funkcija

20.04.2017.


Ured disciplinskog tužioca (UDT) u prošloj godini pokrenuo je 32 disciplinska postupka. Registrovano je ukupno 919 predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija, saopšteno je na konferenciji za novinare u Visokom sudskom tužilačkom vijeću BiH (VSTV).

U toku prošle godine okončano je 28 disciplinskih postupaka, od kojih su pravosnažna 22, pet ih je u drugom stepenu, a jedan pred trećestepenim tijelom VSTV-a.

U postupcima je izrečeno 27 disciplinskih mjera među kojima je najčešća javna opomena, zatim smanjenje plate te pismena opomena koja se javno ne objavljuje.

U jednom disciplinskom postupku izrečena je najstroža mjera, razrješenje od dužnosti tužioca, dok je u jednom izrečena posebna mjera obavezne edukacije.

Prošle godine, u odnosu na godinu ranije, broj podnesenih disciplinskih tužbi je povećan za četiri, dok je u odnosu na 2014. godini povećan za 14 disciplinskih tužbi.

Postotak osnovanih disciplinskih pritužbi od ukupnog broja registrovanih, bio je 7,14 posto, što je povećanje za 2,86 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Najviše prijava se podnosi zbog nemara i nepažnje u vršenju službene dužnosti", ukazala je glavna diciplinska tužiteljica Alena Kurspahić dodajući da su savladali priliv pritužbi i niti u jednom slučaju nije nastupila zastara.

U prošloj godini, prema njenim riječima, registrovano je ukupno 919 predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija.

"Ured disciplinskog tužioca otvorio je 68 predmeta po službenoj dužnosti što predstavlja 7,4 posto od ukupnog broja predmeta, dok se preostali odnose na pritužbe i dopune pritužbi podnesene Uredu", dodala je Kurspahić.

Prema njenim riječima, podneseno je šest zahtjeva za suspenziju, od čega su četiri prihvaćena, a dva odbijena.

Na osnovu pisanja medija, glavna disciplinska tužiteljica kazala je da je podnijeto 20 prijava, od čega je u četiri slučaja pokrenut disciplinski postupak.

Tokom rada UDT se susretao s više izazova što se po najprije odnosi na nepopunjenost ključnih sistematizovanih radnih mjesta stručnog osoblja.

"UDT u periodu sačinjavanja ovog izvještaja radi sa 55 posto popunjenosti radnih mjesta stručnog osoblja", ukazala je Kurspahić.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 19.04.2017.

Naslov: Redakcija