Zastava Srbije

POTPISAN SPORAZUM O USVAJANJU I PRIMJENI UPUTSTVA O POSTUPANJU TUŽIOCA I OVLAŠĆENOG SLUŽBENOG LICA U OTKRIVANJU KRIVIČNOG DJELA, POČINIOCA I SPROVOĐENJU ISTRAGE

20.03.2023.


13. marta 2023. godine održan je 27. redovni sastanak rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela na strateškom nivou na kojem je domaćin bilo Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na sastanku učesnici Strateškog foruma su potpisali Sporazum o usvajanju i primjeni Uputstva o postupanju tužioca i ovlašćenog službenog lica u otkrivanju krivičnog djela, počinioca i sprovođenju istrage. Praktičnom primjenom novih rješenja koja su propisana uputstvom unaprijediće se efikasnost postupanja tužioca i ovlašćenog službenog lica od saznanja da je učinjeno krivično djelo, sprovođenja istrage, te donošenja tužilačke odluke.

Praktični obrasci koji su sastavni dio Uputstva su unapređeni i usklađeni sa izmjenama relevantnih zakonskih propisa.

Strateški forum rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela, ponovo je potvrdio ovaj vid saradnje kao značajan, te će se i u narednom periodu nastaviti dosadašnja praksa ujednačavanja stavova i podjele najboljih praktičnih iskustava među institucijama.

Sastanku Strateškog foruma prisustvovali su glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić, glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine Munib Halilović, v.d. glavnog republičkog javnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Miodrag Bajić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum, ispred Federalne uprave policije v.d. direktora Ensad Korman, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić, domaćin sastanka - glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović i predstavnici Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužilaštvima i Projekta jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Amila Rahić i Aleksandra Todorović.

Aktivnost je realizovana uz podršku Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužilaštvima i Projekta jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, 14.03.2023.

Naslov: Redakcija