Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

PARLAMENT DISTRIKTA BRČKO: Usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, Nacrt zakona o planiranju, projektovanju i razvoju

20.03.2019.


S ciljem stvaranja preduslova za bržu realizaciju kapitalnih projekata poslanici brčanskog parlamenta usvojili su u prvom čitanju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju.

Izmjene predviđaju produženje važenja regulacionih planova koji su istekli do donošenja novih, kao i da se prilikom izgradnje komunalne infrastrukture lokacijski uslovi mogu izdati uz stručno mišljenje tamo gdje dokumentima prostornog planiranja nisu predviđena adekvatna rješenja.

Podršku je dobio i Nacrt zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta, kod koga je nakon burne rasprave i u nedostatku kvoruma prije dvije nedjelje prekinuta sjednica Skupštine.

Ovim zakonom predviđa se osnivanje zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta, a ponuđeni tekst poboljšavaće se kroz amandmane, koje su najavili iz poslaničkih klubova skupštinske većine, koji su i predlagači ovog zakona.

Poslanici vjeruju da će do kvalitetnih rješenja doći i uz pomoć stručne javne rasprave koja će se, kako je Skupština odlučila, održati 19. i 20. marta 2019. godine.

Osnovna primjedba opozicije je da će na način kako je predloženo osnivanje zavoda značiti razvalašćivanje većine organa uprave, odnosno odjeljenja Vlade.

Osnivanje zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta predviđeno je i programom rada Vlade Brčko distrikta za ovu godinu, koji je takođe dobio podršku Skupštine.

Okvirna lista zakona koje Vlada planira mijenjati i donjeti sadrži 56 zakona među kojima je i novi zakon o budžetu koji će omogućiti programsko budžetiranje, set zakona o električnoj energiji i novi zakon o radu o kome su poslanici započeli raspravu.

Skupština je usvojila Odluku o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu "Luka Brčko" u iznosu od 10 milion evra, od čega su 3 miliona grant sredstva. Rok otplate je 15 godina, grejs period tri godine i kamatna stopa jedan odsto.

Skupština je zadužila Vladu da sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pokrene pregovore oko produženja grejs perioda i da formira koordinaciono tijelo koje će pratiti pripremu projekta "Luka Brčko" i o tome izvještavati nadležne skupštinske komisije svakih 15 dana.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Cvijeta Kovačević 16.03.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija