Zastava Srbije

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI U BIH: Usvajanjem Zakona BiH izbjegla sivu listu Maneyvala

20.02.2024.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finasniranja terorističkih aktivnosti uz zaključak da sekretari oba doma Parlamentarne skupštine BiH isprave tehničke greške koje je između ostalih uočio i Zakonodavno pravni sektor.

Ovaj zakon, jedan je od tri koji je neophodno usvojiti kako bi EU odlučila o početku pregovora BiH sa EU. Još ranije, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ovaj zakon koji je kako mnogi navode neophodan kako se BiH ne bi našla na sivoj listi Maneyvala. Kasnije, ovaj zakon došao je i pred Dom naroda, međutim tu je srušena hitna procedura ovog Zakona, međutim Kolegijum Doma naroda danas se usaglasio i podržana je hitna procedura.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u ovome je vidio kako je rekao jedan sklad, neophodan za evropski put BiH. Ipak, osvrnuo se i na medije, apelujući da se stvori atmosfera neophoda kako bi se izvršile sve obaveze na putu u EU.

Safet Softić, delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je s druge strane da ostaje gorak okus zbog situacije u koju je doveden Dom.

"Ovu sjednicu inicira Klub koji je opozicioni u ovom Domu, kako bi potakao većinu da BiH izbjegne nešto što je problem, a to je siva lista Maneyvala. Ne mogu se oteti dojmu da ovoliki prazan hod u funkcionisanju parlamentarne većine. U čemu je razlika između ove sjednice i prošle sjednice na kojoj se nije glasalo za ova Zakon", rekao je Softić.

Delegati SNSD-a u Domu naroda istakli su da su dobili zeleno svjetlo institucija Republike Srpske i da Zakon neće povrijediti prava Republike Srpske i Federacije BiH te da Republika Srpska nije bila nikada protiv evropskog puta. Istakli su da ostaje žal što u BiH nemaju partnere sa kojima bi radili brže na evropskom putu.

Odluku o usvajanju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti pozdravio je i Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH koji je rekao da se radi o ključnoj prekretnici pred zasijedanje Evropskog vijeća u martu.

Naveo je i da je sjednica lidera EU zakazana za mart važan datum za BiH, jer se očekuje da bi zemlja mogla dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, ukoliko za to ispuni neophodne uslove.

"Ostaje još niz ključnih reformi, uključujući Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. Važno je održati zamah", rekao je Zatler.

I Elmedin Konaković, lider NiP-a i ministar spoljnih poslova BiH, nakon usvajanja Zakona naveo je da je napravljen jedan veliki korak ka otvaranju pregovora sa EU.

"Svaki se kompromis isplati i donese neku korist. Uzbrdo je, nije baš lagano al' mi guramo naprijed i nastavljamo", naveo je Konaković na svom nalogu na društvenoj mreži "X".

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 16.02.2024.

Naslov: Redakcija