Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U OBLASTI LOKALNE SAMOUPRAVE REPUBLIKE SRPSKE: Sindikat traži povećanje cijene rada od deset odsto

20.02.2020.


Povećanje cijene rada od deset odsto za radnike u opštinskim i gradskim upravama minimalni je uslov koji će Sindikat uprave RS predočiti Vladi RS pred početak pregovora o produženju Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 20/2017 i 85/2018), koji ističe početkom arta, poručeno je sa sindikalnog skupa u Doboju.

"Nećemo pristati na manje od 10 odsto uvećanja cijene rada, što znači sa sadašnjih 100 KM na 110 KM, s tim da će se i gornja granica pomjerati u skladu s mogućnostima lokalnih zajednica. To znači da će čistačice u gradskim i opštinskim upravama dobiti povećanje otprilike 100 do 120 maraka i tim povećanjem uslijediće povećanje i za srednju, višu i visoku stručnu spremu", rekao je u Doboju Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Pojedine lokalne uprave, poput Foče, već su sa sindikatima dogovorile povećanje cijene rada.

"Mi smo u Foči potpisali, imamo dobru saradnju, potpisali smo cijenu rada već na 115 KM. E, sada očekujemo da to uradimo i s Vladom RS. Ima 95 zaposlenih u Opštinskoj upravi", kaže Milija Radović, predsjednica Sindikalne organizacije u opštini Foča.

Plate zaposlenih u opštinskim i gradskim upravama nisu se mijenjale 10 godina, navode u Sindikatu uprave RS, koji veća primanja traže i za zaposlene na radnim mjestima s povećanim rizikom i otežanim uslovima rada.

"Tim radnicima pripada prema kolektivnom ugovoru uvećanje plate od 15 odsto, a to se ne poštuje u pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Najizraženiji su tu inspektori koji djeluju na nivou lokalne zajednice i vatrogasci, te tražimo povećanje plata i za njih", ukazao je Milorad Mitrović, sekretar Sindikata uprave RS.

Sindikalci poručuju da samo oni mogu s Vladom RS da dogovore i potpišu produženje Posebnog kolektivnog ugovoraa na osnovu kojeg plate prima više od 5.500 radnika.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Sanja Čakarević, 17.02.2020.

Naslov: Redakcija