Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA U RS: Tokom 2019. godine najčešće žalbe potrošača na obuću, tehniku i komunalije

20.02.2020.


Na listi žalbi potrošača u Srpskoj prošle godine najčešće su se našle pritužbe na prodavce koji ne uvažavaju reklamacije za tehničke proizvode, odjeću, obuću, a nije manjkalo ni primjedbi na komunalne usluge.

Prema podacima Inspektorata RS, po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava republička tržišna inspekcija je u 2019. godini obavila 221 kontrolu, a u 173 slučaja utvrđeno je da su reklamacije bile opravdane.

- U toku inspekcijske kontrole 157 reklamacija je uvaženo i riješeno na licu mjesta, a 16 je riješeno nakon naloženih upravnih mjera. U 38 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane, a u deset slučajeva reklamacije nisu bile u nadležnosti tržišne inspekcije, a neke su riješene prije izlaska inspektora na teren i slično - ukazali su u Inspektoratu RS.

Dodali su da uspješno rješavaju žalbe potrošača, ali su se, kako kažu, i sami kupci posljednjih godina značajno edukovali i informisali o svojim pravima.

- Svijest potrošača o njihovim pravima svakim danom raste, a možemo reći da je vidan i napredak u ponašanju trgovaca. Sve češće se susrećemo sa situacijama da se žalbe potrošača rješavaju dogovorom i kompromisom, bez potrebe preduzimanja represivnih i kaznenih mjera od strane inspekcije - ukazali su u Inspektoratu i pozvali građane da im se obrate u svakom slučaju kada smatraju da su im prava na bilo koji način uskraćena.

Predsjednik Udruženje za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke Dušan Srdić kaže da na njihovu adresu stiže sve više pritužbi građana.

- U prethodnom periodu najviše žalbi stiglo je zbog komunalnih usluga i lošeg kvaliteta obuće, gdje smo riješili mnoge slučajeve - kazao je Srdić.

Dodao je da potrošači prava mnogo lakše ostvaruju putem Udruženja, jer prodavci prečesto pozivaju na servisere, sudske vještake i slično, kako bi se građanima to učinilo komplikovano i odustali od toga.

- Ove godine bi trebalo da bude izmijenjen Zakon o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj ("Sl. glasnik RS", br. 6/2012, 63/2014 i 18/2017), a mi ćemo inicirati da se uvedu neke nove stavke kako bi zaštita potrošača bila na što većem nivou - ukazao je Srdić.

Dušan Srdić kaže da se u posljednje vrijeme bilo mnogo pritužbi na prodavce zbog naplaćivanja plastičnih kesa.

Na osnovu tih žalbi republička tržišna inspekcija je u sedam trgovačkih objekata u Srpskoj utvrdila zloupotrebu odluke o naplati vrećica, te zabranila njihovu prodaju.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Bajić, 17.02.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija