Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUVANA, DUVANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE: U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duvanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Za kršenje ili neprovedbu Zakona predviđene su novčane kazne u rasponu od 250 KM do 15.000 KM

20.02.2017.


Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

- U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duvanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe - stoji u kratkom saopštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Za kršenje ili neprovedbu Zakona predviđene su novčane kazne u rasponu od 250 KM do 15.000 KM.

Provedbu zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno. U tim prostorima moraju biti postavljene vizualne informacije koje se sastoje od grafičkog znaka zabrane pušenja i teksta koji glasi: 'Zabranjeno pušenje', kao i informacije o načinu prijavljivanja i sankcioniranju. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor. Ukoliko osoba to ne ispoštuje, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan je kontaktirati nadležni organ.

Kao izuzetak, pušenje je dozvoljeno za pacijente u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim i drugim ustanovama koje pružaju usluge socijalne njege mentalno oboljelim osobama, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem.

Zakon zabranjuje proizvodnju i promet cigareta koje sadrže sastojke sa više od deset mg katrana, jedan mg nikotina i deset mg ugljen monoksida po jednoj cigareti. Zabrana se odnosi i na duhanske proizvode koji sadrže aditive i arome. Svi duhanski prozvodi za pušenje koji se proizvode ili uvoze na tržište Federacije BiH, obvezno moraju biti testirani, a troškove snosi uvoznik, odnosno proizvođač.

Svako pojedinačno pakiranje duhanskog proizvoda mora sadržavati Jedinstvenu identifikacijsku oznaku i zdravstvena upozorenja na jezicima u službenoj uporabi u Bosni i Hercegovini.

Na zbirnim i pojedinačnim pakiranjima je zabranjeno korištenje termina kao što su "light", "super light", "ultra light" i sličnih.

Sve ove odredbe važe i za elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje u svim oblicima.

Zakon propisuje zabranu direktnog ili indirektnog oglašavanja, sponzoriranja i na bilo koji način promovisanja duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Oni ne smiju biti postavljeni ili vidljivi u trgovinskim objektima, osim prilikom same prodaje, ni izloženi u komercijalnu svrhu na nekom drugom mjestu.

Zabranjeno je, također, ove proizvode prodavati putem automata, s polica supermarketa prodavnica u kojim kupci mogu slobodno uzeti robu, kod uličnih prodavača i na improviziranim nelegalnim mjestima prodaje, zatim putem interneta, u objektima i dvorištima zdravstvenih objekata i dvorišta za športske i kulturne aktivnosti, te u objektima koji su od ulaznih vrata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova udaljeni u radijusu manje od 100 metara.

Zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske i ostale proizvode za pušenje osobama mlađim od 18 godina i oznaka o toj zabrani mora biti postavljena na svim prodajnim mjestima.

Nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su, u suradnji s kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, obvezna u nastavne programe za osnovnu i srednju školu uključiti temu o štetnosti pušenja za zdravlje.

Vlada FBiH donosi, za petogodišnje razdoblje, Strategijski, multisektorski program za kontrolu upotrebe duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a provode ga nadležna federalna ministarstva i druge institucije, zavodi, ustanove i organizacije.

Vlada, također, imenuje jedanaestočlano međuresorno Federalno povjerenstvo za kontrolu upotrebe duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje koje, uz ostalo, predlaže programe odvikavanja od pušenja i prati provedbu Strategijskog programa.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava i kantonalni organi za inspekcijske poslove, kao i nadležna ministarstva unutarnjih poslova.


IZVOR: Vebsajt eKapija i Vijesti, 16.02.2017.

Naslov: Redakcija