Zastava Srbije

VLADA I SINDIKATI KS POTPISALI SPORAZUME O POVEĆANJU OSNOVICE ZARADA

20.01.2022.


Vlada Kantona Sarajevo i sindikati osnovnog odgoja i obrazovanja i policije KS potpisali su Sporazum koji donosi povećanje osnovice obračuna plata uposlenika u ovim oblastima s dosadašnjih 315 KM na iznos od 330 KM.

"Nakon potpisivanja Sporazuma mi nastavljamo pregovore s Vladom KS i resornom ministricom o promjenama i povećanju koeficijenata po kojima se obračunava plata uposlenim u vrtićima i osnovnim školama. Ovo je prva stepenica u ovoj godini kada je riječ o poboljšanju statusa prosvjetnih radnika. Očekujemo da će Vlada ovlastiti resornu ministricu da pregovore završi što prije kako bi prosvjetni radnici u 2022. godini osjetili rast njihovog standarda", poručio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Potpisan je i sporazum o obračunu osnovice plate za uposlenike MUP-a KS i Uprave policije, gdje je također osnovica utvrđena u izosu od 330 KM.

Kako ističe predsjednik Sidikata policije KS Sadik Ećo, ovo nije veliko povećanje, a sporazum se potpisuje nakon što je Vlada donijela odluku za ovu osnovicu.

"Sporazum nam je potreban kako bi ova osnovica bila zagarantovana, bez mogućnosti izmjene ukoliko nema prethodnog dogovora sa sindikatima. Očekujemo od Vlade i ministra MUP-a KS da što prije daju saglasnosti na Pravilnik o platama državnih službenika i namještenika u MUP-u KS, u skladu s kolektivnim ugovorom", ističe Ećo.

U ime Vlade KS kolektivne ugovore je potpisao premijer KS Edin Forto.

"Povećanje osnovice je odgovor Vlade KS na realne zahtjeve zbog očiglednog povećanja troškova života. To je ono što smo mogli u ovom trenutku. Drago mi je da su Sindikati osnovnog obrazovanja i policije shvatili da je ovo dobar proces koji u konačnici može poboljšati uslove za radnike koje oni predstavljaju", rekao je premijer Forto ovom prilikom.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 17.01.2022.

Naslov: Redakcija