Zastava Srbije

NOVA LISTA LIJEKOVA NA RECEPT U RS: Cilj poboljšanje liječenja i smanjenje broja hospitalizacija

20.01.2021.


U Republici Srpskoj od 15. januara 2021. godine se primjenjuje nova lista lijekova koji se izdaju na recept na kojoj će se nalaziti lijekovi koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) nije finansirao poput onih koji se koriste za liječenje hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Finansiranjem novih lijekova Fond nastoji da kontinuirano poboljša efikasnost liječenja savremenijim terapijama, smanji broj hospitalizacija i unaprijedi kvalitet života oboljelih, saopšteno je iz FZO.

Neki od novih lijekova su na listi "A", gdje je participacija 10 odsto za one koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa.

Jedan od novih lijekova koji je uvršten na listu "A" i koji će od danas biti dostupan na recept jeste lijek za hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Osim njega na listi "A" biće dostupne kapi za djecu "holekalciferol" u većem doznom obliku u odnosu na dosadašnji oblik, čime će se pojednostaviti primjena ovog lijeka.

Na listu "A" uvršten je i novi lijek za dijabetes tipa dva "semaglutid".

I na listi "B", gdje je participacija 50 odsto za sve osiguranike, su dostupni novi lijekovi koje Fond prvi put uvrštava na listu.

Pet generičkih lijekova za oboljele od hronične opstruktivne bolesti pluća nalazi se na listi "A", što je velika finansijska olakšica za oboljele od ove bolesti, navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, 15.01.2021.

Naslov: Redakcija