Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Prihvaćen Nacrt zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM

20.01.2021.


Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je Nacrt zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM i zaključak da prilikom izrade prijedloga zakona sve primjedbe, prijedlozi i sugestije moraju biti uzete u obzir.

Predlagač zakona, poslanik Hasan Muratović, rekao je da se ovim zakonom rješavaju najteži slučajevi korisnika kredita koji do danas nisu mogli riješiti taj problem.

 "Mnogi vraćaju više od decenije samo kamate, a stanovi su im pod hipotekom", rekao je Muratović i dodao da bi Parlament trebao konačno da riješi ovaj problem.

On je istakao da se ovaj problem odnosi na 6.000 građana, a da se potreba za donošenjem ovog zakona vidi po broju tužbi i presuda u korist korisnika kredita.

Predsjednik Udruženja "Švicarac" Kemal Duraković ocijenio je da će ovaj zakon, ako bude usvojen, pomoći mnogim građanima, jer ljudi ostaju bez svojih nekretnina.

Obraćajući se poslanicima, predsjednica Uprave Adiko banke Sanela Pašić rekla je da ovaj zakon ne treba usvojiti i da nije istina da 6.000 građana ima ovaj problem.

Ona je navela da su ostala 162 korisnika kredita u francima, a da su ostali konvertovali ili vraćaju kredit u ratama koje im odgovaraju.

Pašić tvrdi da ne postoji nijedna pravosnažna odluka suda u korist korisnika kredita.

 "Ako podignete ruku za ovaj zakon, vjerovatno ćete zaviti u crno više od 6.000 ljudi", poručila je Pašić.

U nastavku 17. sjednice, članovi Predstavničkog doma su, odlučujući o ostalim tačkama dnevnog reda, također bez rasprave odobrili zaduženje po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prevoz Sarajevo – dio 3, kao i Izvještaj o odobravanju izdvajanja novca iz "Tekuće rezerve" budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

Za razliku od tih akata, Analitički izvještaj o radu Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2019. godinu nije dobio potrebnu većinu glasova.

Nedugo po odlučivanju o tim pitanjima, okončano je zasjedanje Predstavničkog doma. Naredna redovna sjednica najavljena je za iduću sedmicu. Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović najavio je da će u februaru biti održana još jedna, ali vanredna sjednica Doma.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 19.01.2021.

Naslov: Redakcija