Zastava Srbije

OD 1. JANUARA 2024. GODINE DIGITALIZACIJA JAVNE UPRAVE U SARAJEVU

19.12.2023.


Grad Sarajevo započinje revolucionarni proces digitalizacije javne uprave od 1. januara, prelaskom iz tradicionalne papirne dokumentacije u potpuno digitalni format.

Ovaj napredak rezultat je saradnje s IDDEEA BiH, čija je besplatna platforma razvijena kako bi poboljšala efikasnost, produktivnost, otvorenost i transparentnost rada javne uprave.

Direktor IDDEEA-e BiH, Almir Badnjević, zajedno s gradonačelnicom Sarajeva, Benjaminom Karić, dogovorio je ovaj veoma važan korak na održanom sastanku.

- Sve što skrati put čovjeku da ne mora uzeti slobodan dan, to je veliki korak naprijed. Digitalizacija u gradskoj upravi je borba protiv kriminala i uvođenje rada u novom obliku - istakla je gradonačelnica Sarajeva.

Ova inicijativa ima za cilj smanjenje vremena potrebnog za administrativne postupke, olakšavajući rješavanje pitanja bez gubitka vremena na klasične procedure.

- Hvala vam što ste nas prepoznali kao partnera, mi ćemo se potruditi da to opravdamo. Ima nas sasvim dovoljno da provedemo digitalizaciju - dodala je gradonačelnica Karić.

Osim Sarajeva, plan je da se slična digitalizacija implementira i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Gradovi poput Bihaća i Tuzle odlučni su slijediti isti put kako bi svojim građanima olakšali administrativne procedure i pružili bržu i kvalitetniju podršku.

- Naš cilj je osigurati da građani i privredni subjekti imaju bržu i kvalitetniju podršku, te da se njihovi zahtjevi rješavaju efikasnije. Saradnja s gradom Sarajevom i opredjeljenje gradova Bihaća i Tuzle da krenu istim putem su koraci prema poboljšanju usluga - kazao je direktor IDDEEA-e BiH, Almir Badnjević.

Ovaj projekt elektronske uprave usmjeren je na pružanje efikasnije podrške građanima i firmama da elektronskim putem dobiju sve što im je potrebno.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt eKapija, 16.12.2023.

Naslov: Redakcija