Zastava Srbije

ODLUKA O PROPISIVANjU MJERA NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA UTVRĐIVANjEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI ZA POJEDINE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I DRUGE PROIZVODE: Kazne za pravna lica 1.250 KM, a za fizička 500 KM

19.10.2023.


Na snagu je stupila Odlukao propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode ("Sl. novine FBiH", br. 76/2023), u kojoj su propisane maloprodajne i veleprodajne marže na određene artikle u trgovinama. Inspektori u Federaciji Bosne i Hercegovine provjeravaju poštuju li se donesene odluke.

Propisana kazna za pravno lice iznosi 1.250 maraka, a za fizičko 500 maraka.

Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5% u veleprodaji do 8% u maloprodaji. Inspektori su već u kontroli.

- Mi smo radili određene analize vezano za kretanje marži u trgovačkim lancima, i mogu reći da su ove ovdje marže manje nego u trgovačkim centrima, i mogu reći da očekujem ako ne smanjene barem zadržavanje ovih cijena do nove godine - rekao je glavni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Cilj je stabiliziranje tržišta u navedenom razdoblju, ističu u Ministarstvu trgovine, prenosi Asocijacija poduzetnika Hercegovine.

- Očekujemo da će se dosljednom primjenom ove odluke stabilizirati cijene ovih proizvoda, a o stvarnim efektima odluke moći ćemo razgovarati krajem odluke kada budu objavljeni zvanični podaci - rekla je Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine FBiH.

Kao mjera pomoći stanovnicima u RS nastavlja se provoditi kampanja Društveno odgovorni, sa trgovcima, proizvođačima i dobavljačima koji su se odricali dijela marži na robu široke potrošnje navodi entitetski resorni ministar.

- Sada imamo 45 proizvoda domaćih proizvođača, čiji su proizvodi 0% marži, i više stotina proizvoda u 22 različita marketa, u više od 400 poslovnih jedinica širom RS, i možemo reći da su u svim marketima došle robe koje su na nula posto marži - rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi RS.

Uredba o ograničavanju marži u prometu roba, u RS donesena je 2009. godine. Iz inspektorata navode se svakodnevno kontroliraju marže na tržištu.

- Za osam mjeseci izvršeno je 180 inspekcijskih nadzora, 23 su svega bile sa utvrđenim nepravilnostima, i po tom osnovu izrečene su kazne u iznosu 345.000 - rekla je Dušanka Nikolić iz Inspektorata RS.

U RS za kršenje uredbi na snazi je propisana kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000, a za odgovornu osobu 5.000.

U Federaciji je i do nekoliko puta manja, ističe glavni tržišni inspektor, što stimulativno djeluje na trgovce, te smatra da je na nivou Federacije neophodan novi zakon o kontroli cijena, kako bi se uredilo tržište i zaštitili potrošači u krajnjoj mjeri.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 16.10.2023.

Naslov: Redakcija