Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENI ZAKONA O NAPLATI I DJELIMIČNOM OTPISU DUGOVANJA SPORTSKIM KOLEKTIVIMA: Produžen rok za potpisivanje reprograma za otplatu dugovanja i kamata sportskim klubovima do kraja 11. mjeseca

19.10.2020.


Predstavnički dom Parlamenta FBiH jednoglasno, sa 71 glasom za, usvojio je po hitnom postupku Zakon o izmjeni Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, čiji su predlagači klubovi zastupnika SDA, HDZ BiH-HNS, DF i SBB. Time je produžen rok za sklapanje sporazuma za otplatu dugovanja i kamata sportskim klubovima nastalih do 30. juna 2020. godine do kraja 11. mjeseca ove godine.

Obzirom da sportski kolektivi ne spadaju u kategoriju poslovnih subjekata koji stiču pravo na subvencioniranje države temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica ("Sl. novine FBiH", br. 28/2020), kao i činjenicu da će se, po isteku 30 dana od dana prestanka stanja nesreće, prestati primjenjivati Zaključak Vlade FBiH kojim je odloženo plaćanje sporazumnih rata i tekućih obaveza u periodu stanja nesreće, jasno je da se sportski kolektivi nalaze u bezizlaznoj situaciji i da će se vrlo teško oporaviti od posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, navedeno je u obrazloženju predlagača.

- Upravo zbog toga, sporna odredba više nego očigledno nema nikakvu društvenu niti ekonomsku opravdanost. Njenom izmjenom, ustabilio bi se i konsolidovao finansijski položaj sportskih kolektiva te zasigurno uspostavilo stanje koje osigurava pravilnu finansijsku ravnotežu u provođenju poreske politike što bi predstavljalo dodatni ekonomski stimulans ubrzanom razvoju – navedeno je u obrazloženju.


IZVOR: Vebsajt Avaz, A. Jamaković, 14.10.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija