Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Sudovi riješili 113.260 najstarijih predmeta u prvih devet mjeseci 2020. godine

19.10.2020.


Sudovi u Bosni i Hercegovini riješili su 113.260 najstarijih sudskih predmeta, u prvih devet mjeseci 2020. godine.

Broj riješenih slučajeva manji je za 11% u odnosu na isti period prošle godine, a na ostvarivanje očekivanih rezultata utjecalo je proglašeno stanje nesreće/vanredne situacije u Bosni i Hercegovini, uzrokovano pojavom i širenjem virusa COVID-19, tokom kojeg su sudovi radili u posebnim režimima rada u skladu s odlukama VSTV BiH i odlukama nadležnih kriznih štabova, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Prema rezultatima analize, u periodu od 1. januara do 30 septembra 2020. godine, najučinkovitiji su bili sudovi viših instanci čiji je procenat ostvarivosti zacrtanih rezultata iznosio 86 posto, dok su prvostepeni sudovi - općinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku riješili 62 posto predviđenih predmeta.

Posmatrano po entitetima, sudovi u Federaciji BiH riješili su 76.415 predmeta, u Republici Srpskoj 33.953 predmeta, a u Brčko distriktu BiH 1.626. Sud BiH riješio je ukupno 1.266 predmeta.

Prikazani podaci pokazuju ukupan broj predmeta, broj riješenih predmeta, procenat realizacije plana te broj sudija koji su radili na predmetima.

Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) redovno vrši praćenje procesa rješavanja predmeta u okviru planova rješavanja predmeta. Svi sudovi u BiH imaju obavezu da sačine plan rješavanja predmeta u skladu sa odredbama Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta.


IZVOR: Vebsajt Klix, 14.10.2020.

Naslov: Redakcija