Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

USTAVNI SUD BIH: Ustavni sud usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, odnosno referenduma o Danu RS


  • USTAVNI SUD BIH: Ustavni sud usvojio privremenu mjerukojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, odnosno referenduma o Danu RS

Ustavni sud BiH je na sednici održanoj 17. septembra 2016. godine usvojio meru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma od Danu republike u RS i istovremeno potvrdio svoju raniju odluku da je 9. januar neustavan.

Privremenu meru o zabrani referenduma je donesena na osnovu ranije apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

U obrazloženju Ustavni sud BiH zaključio da Narodna skupština RS nije navela opravdane činjenice za usvajanje zahteva za preispitivanje odluke ovog suda iz novembra prošle godine.

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se 9. januar, dan Republike Srpske, proglašava neustavnim jer se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda nesrpske nacionalnosti u Republici Srpskoj.

Ustavni sud je razmatrao zahtev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda u predmetu broj u 3/13 koja se odnosi na ocenu ustavnosti određenih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 43/2007 i 5/2016 - odluka US BiH).

U vezi sa navedenim zahtevom, Ustavni sud ističe da, prema članu 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, uslov za usvajanje zahteva za preispitivanje odluke Ustavnog suda jeste postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj naravi mogla odlučno uticati na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu, te koja razumno nije mogla biti poznata stranci.

Odlučujući o zahtevu za preispitivanje, Ustavni sud je utvrdio da je u osporenoj Odluci broj U 3/13 dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština Republike Srpske ponovo ukazuje u zahtevu za preispitivanje.

S obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtevu za preispitivanje nije predstavila nikakve nove činjenice u smislu člana 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda, koje bi mogle uticati na drugačije odluku Ustavnog suda u predmetnom slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine, te ga je, stoga, odbio.

U sklopu dnevnog reda Ustavni sud je razmatrao i zahteve za donošenje privremene mere koje su podnijeli Bakir Izetbegović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Safet Softić, predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, četiri delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 25 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 35 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i 16 delegata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Spomenutim zahtevima podnositelji zahteva su tražili od Ustavnog suda da se obustavi primena Odluke o raspisivanju republičkog referenduma broj 02/1-021-894/16 od 15. jula 2016. godine.

Ustavni sud je Odlukom broj U 10/16 konstatovao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provođenje referenduma, pre nego što Ustavni sud odluči o zahtevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posledice najpre za izvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13.

Imajući u vidu da podnosioci zahteva ističu, a to ni Narodna skupština Republike Srpske u odgovoru ne osporava, da su aktivnosti na organizaciji i provođenju referenduma u toku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može imati vrlo negativne posledice za izvršenje njegove Odluke broj U 3/13 i za nesmetan i efikasan rad Ustavnog suda u konkretnom predmetu, ali i za ustavni poredak opšte.

Ustavni sud je uveren da je, u smislu člana 64. stav (1) Pravila Ustavnog suda, u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te nesmetan rad Ustavnog suda u konkretnom slučaju. Ustavni sud je uveren da privremeno obustavljanje primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi.

Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu meru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma.

Izvor: Vebsajt EuroBlic, 17.09.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772