Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA RS: Maloljetnicima zabranjeno korišćenje solarijuma

19.08.2019.


Nametnuti ideal ljepote učinio je da sve više mladih koristi solarij. To je i razlog što u BiH preko noći niču saloni ljepote, koji nude usluge solarija, čiji je kvalitet, prema riječima prof. dr. Jagode Balaban, načelnice Klinike za kožne i polne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra RS-a, nerijetko sumnjiv

Mlađi od 18 godina u RS-u prvi put ove godine ne mogu u solarij jer je korištenje uređaja za njih zakonom zabranjeno.

Novim Zakonom o zaštiti od nejonizirajućih zračenja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2019), kojeg je usvojila Narodna Skupština RS-a, od juna svim osobama mlađim od 18 godina zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe, koje emitira upravo ovaj uređaj.

Zakonom koji je stupio na snagu u RS-u propisano je da u solarij ne smiju ni oni koji su bolovali ili boluju od raka kože, osobe sa oboljenjima praćenih osjetljivošću na UV zračenje i toplotu, te oni koji piju lijekove osjetljive na UV zračenje, poput antibiotika, antidepresiva, lijekova protiv akni, citostatika, diuretika i antihipertenziva, ali i osobe koje, zbog reumatskih oboljenja i migrena, troše lijekove protiv bolova.

Takve osobe ne samo da ne smiju u solarij, nego se uopće ne bi trebale izlagati suncu jer mnogi lijekovi u kontaktu sa suncem izazivaju fototoksične reakcije. U solarij i na sunce ne bi trebale ni osobe koje imaju puno madeža po tijelu, pogotovo atipičnih madeža. Mi to stalno kroz preventivne kampanje ističemo građanima i pacijentima koji nam dolaze. Još je rano govoriti o učincima ovog zakona, koji će sigurno itekako biti vidljivi u naredne dvije, tri godine ako se on bude provodio na način kako je to utvrđeno.

Za sve one koji ga se ne budu pridržavali, zakonom su propisane novčane kazne, a kreću se od 500 do 1.500 KM za radnike, te 1.000 do 3.000 maraka za pravna lica.

- Prema do sada pristiglim informacijama inspektori u kontrolama nisu zatekli maloljetna lica, a kozmetički saloni, iako nemaju zakonsku obavezu, vidno ističu upozorenja o zabrani korištenja solarija mlađima od 18 godina - kazala je Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Federacija BiH i Distrikt Brčko još uvijek nemaju ovakav zakon, ali kako smo saznali od mr. sci. med. dr. Hane Helppikangas, predsjednice Euromelanoma BiH, dermatolozi Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože - melanoma u BiH, prikupljaju potrebnu dokumentaciju, koja je, kako kaže, jako obimna, za uspostavljanje zakona kojim bi se mlađima od 18 godina zabranilo korištenje solarija.

- Kako bi se uspostavio jedan ovakav zakon, morate imati konkretne činjenice koje bi na kraju, kao valjani argumenti, bile usvojene: od naučnih radova na kojima su naši dermatolozi zajedno radili sa profesorima iz Evrope, do uspostavljanja pravilnika koji bi, ako ništa drugo, u vidu kostura bio upućen prema Federalnom ministarstvu zdravstva na proširenje i doradu. U toku smo sa tim i nadam se da će u periodu, koji je ispred nas, sve to biti upućeno nadležnom ministarstvu na očitovanje - kaže Helppikangas.

Smatra se da su solariji, kojeg je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, razlog što danas u svijetu ima više od 450.000 slučajeva melanoma, najzloćudnijeg raka kože, a dermatolozi ističu da čak i samo jedan tretman povećava rizik od nastanka bolesti.

Zbog toga je Američka agencija za hranu i lijekove još prije tri godine lobirala da se maloljetnicima zabrani odlazak u solarij u svim dijelovima SAD-a, a Svjetska zdravstvena organizacija apelirala da se mlađima od 18 godina odmah zabrani korištenje uređaja.

Ove upute usvojio je u formi zakona veliki broj zemalja Evropske unije, ali i Brazil i Australija u kojoj je upotreba solarija zabranjena za sve. Ovakav zakon donijele su i neke zemlje u regiji, poput Hrvatske i Srbije u kojoj je početkom ove godine donesen pravilnik po kojem stariji od 18 godina mogu u solarij, ali samo ako prethodno potpišu da su upoznati sa svim rizicima njegovog korištenja.


IZVOR: Izvod iz vijesti, Izvor: Vebsajt Faktor, 16.08.2019.

Naslov: Redakcija