Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

KANTON SARAJEVO: U evidenciji nezaposlenih najviše onih sa srednjom stručnom spremom, od visokoobrazovanih prednjače pravnici, ekonomisti i novinari

19.08.2019.


Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Nermin Pećanac kazao je da je 58.421 osoba na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo. Od toga su 36.732 žene, a 19.589 su mlađe osobe, do 35 godina.

Pećanac napominje da i u strukturi mladih do 35 godina većinu čine žene.

Po njegovim riječima, na birou je najviše osoba sa srednjom stručnom spremom, potom kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika i zanimanja i na kraju sa visokom stručnom spremom.

"Diplomirani pravnici, ekonomisti, žurnalisti su na biroima, kad govorimo o visokoj stručnoj spremi. Kada govorimo o zanatima ili srednjoj stručnoj spremi, to su gimnazijalci, frizeri, slastičari...Širok je spektar zanimanja koji se nalazi na evidenciji", navodi Pećanac.

S druge strane, kaže da su najtraženiji doktori medicine.

"Kod doktora medicine imamo problem, nemamo ih na evidenciji, u suštini vrlo malo", istaknuo je Pećanac za Fenu.

Kao problem je naveo neusklađenost tržišta rada i upisa u obrazovne institucije, te je najavio da će zatražiti sastanak s ministricom obrazovanja kako bi razgovarali o tome.

Kazao je da će u narednom periodu insistirati na startup-ovima, finansiranju programa zapošljavanja iz vlastitih obrta, vlastitih firmi, a pomenuo je i javne radove.


IZVOR: Klix.ba, 18.08.2019.

Naslov: Redakcija