Zastava Srbije

ZAKON O NEPRIMJENJIVANJU ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA KOJOM SE DONOSI ZAKON O DOPUNI KRIVIČNOG ZAKONA BIH: Ustavni sud BiH odlučio da se Inzkov zakon morati primjenjivati na teritoriji RS

19.07.2022.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se van snage stavlja Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

U suštini, ovim činom se van snage stavlja odluka Narodne skupštine RS-a iz jula 2021. godine kojom se nastojala blokirati provedba tzv. Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovu odluku je razmatrao po zahtjevu sedam delegata iz Vijeća naroda Republike Srpske koji su ocijenili da je ovakva odluka neustavna.

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a donijela je 30. jula odluku kojom je van snage stavljena provedba Inzkovih izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

"Nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene Odluke Visokog predstavnika iz člana 1. ovog zakona. Vlada Republike Srpske će stupanjem na snagu ovog zakona obezbijediti primjenu stava 1. ovog člana u cilju zaštite građana Republike Srpske", navodi se u odluci NSRS-a.

Ipak, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine odluka NSRS-a stavljena je van snage što znači kako će se Inzkov zakon morati primjenjivati na teritoriji ovog bh. entiteta.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 15.07.2022.

Naslov: Redakcija