Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNICI EVROPSKE KOMISIJE I BIH PARAFIRALI PROTOKOL O ADAPTACIJI SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU


Predstavnici Evropske komisije i BiH parafirali su 18. jula 2016. godine u Sarajevu Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Sporazum su parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Protokolom se predviđaju tehnička prilagođavanja trgovinskog dijela odredaba SSP-a u vezi sa izvozom iz BiH na tržište EU i izvozom iz EU u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske EU u julu 2013. godine, a da bi bilo izbjegnuto narušavanje bilateralne trgovine.

Vigemark je izrazio zadovoljstvo parafiranim sporazumom i ocijenio da on predstavlja još jedan korak BiH ka EU.

On je istakao da će prvi put tekst ovog sporazuma biti predstavljen zemljama članicama EU i naglasio da proces njegove ratifikacije tek slijedi, a da uobičajena procedura traje šest mjeseci.

"Radićemo na ublažavanju bilo kakvih negativnih posljedica ovog sporazuma po poljoprivrednike u BiH", poručio je Vigemark i dodao da je ovo dobar sporazum i za BiH i za EU.

On je istakao da je veoma bitno što je postignut konsenzus u vezi sa ovim pitanjem u BiH i pozvao sve političke aktere da iskoriste ovaj zamah ka EU integracijama.

Vigemark je ocijenio da je sada veoma važno da bude postignut sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i EBRD-om, kako ne bi došlo do zastoja u reformama, te dodao da se ne smije dopustiti da BiH bude "zakočena" zbog međusobnih nesuglasica.

"Sporazum se temelji na obostranim interesima dvije strane i uzima u obzir osnovne osjetljive kategorije proizvoda na strani BiH, te je uporediv sa sličnim sporazumima sa drugim zemljama zapadnog Balkana", kaže Vigemark.

On je napomenuo da će sa danom njegove privremene primjene EU automatski ponovo uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište EU za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće, takozvane autonomne trgovinske mjere.

Adaptacija SSP-a, dodao je Vigermark, bila je jedno od otvorenih pitanja koje je BiH trebalo da riješi na putu evropskih integracija.

"Potpuno sprovođenje SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju, važan je elemenat predanosti zemlje u procesu evropskih integracija. Nakon parafiranja protokola, Evropska komisija i BiH će preduzeti sve potrebne korake za njegovo potpisivanje i ratifikaciju", rekao je Vigemark.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je rekao da je ovo važan trenutak za BiH, ne samo zbog parafiranja, već i zbog deblokade puta BiH ka EU.

On je naglasio da je otklonjena jedna od ključnih prepreka, što će omogućiti BiH da dobije kandidatski status.

Šarović je naveo da očekuje pozitivne signale iz Brisela i napomenuo da preostaje da se putem raznih projekata i uz pomoć Svjetske banke pomogne najosjetljivijim sektorima.

"Preostaje nam da u narednim mjesecima pomognemo onim sektorima u poljoprivredi koji budu najosjetljiviji u trgovinskoj razmjeni sa zemljama EU i koji će trpjeti zbog određenih dijelova Sporazuma", istakao je Šarović.

On je podsjetio da je pomoć najosjetljivijim sektorima, kada je riječ o daljoj trgovini sa EU, posebno obećala Njemačka, a potvrdio njemački ministar poljoprivrede i prehrane Kristijan Šmit koji je prošle sedmice po nalogu kancelarke Angele Merkel posjetio BiH.

"Šmit je rekao da ne nosi kofer novca koji dijeli, ali da će Njemačka pomoći BiH", podsjetio je Šarović.

Tinjak je ocijenio da je parafiranje ovog sporazuma bitno kako bi BiH nastavila evropski put. "Postigli smo kompromis i dobrim dijelom udovoljili zahtjevima Evropske komisije", naveo je Tinjak.

Parafiranje prilagođenog SSP-a pisanom izjavom pozdravio je i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i napomenuo da je parafiranje trebalo da se dogodi mnogo ranije.

"Ovo je znak opredjeljenja vođstva BiH ka putu evropskih integracija. Evropska komisija podstiče BiH da hitno nastavi da ostvaruje rezultate uz podršku EU", istakao je Han.

SSP je izmijenjen da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Republika Srpska dala je saglasnost za parafiranje izmijenjenog SSP-a, nakon što je Njemačka obećala pomoć poljoprivrednicima u BiH kako bi bili smanjeni negativni efekti sporazuma.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 18.07.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772