Zastava Srbije

SLOVENIJA OD DANAS NASTAVLJA POJEDINAČNE POSTUPKE PRIZNAVANJA DIPLOMA FAKULTETA BIH

19.06.2023.


Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i ENIC-NARIC centar Republike Slovenije informisali su da će Republika Slovenija, od danas nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopšteno je da je ona ovaj način deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini.

"Navedena aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini", navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je ENIC-NARIC centar Republike Slovenije je 24. oktobra prošle godine obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, a zbog, kako je u Saopćenju slovenačkog ENIC-NARIC centra navedeno, "nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u Bosni i Hercegovini".

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: vebsajt BHRT, 16.06.2023.

Naslov: Redakcija