Zastava Srbije

OD DANAS JE NA SNAZI JEDINSTVENI TAG SISTEM NAPLATE PUTARINA U RS I FBIH

19.06.2023.


Javno preduzeće Autoputevi Republike Srpske i Autoceste FBiH potpisali su memorandum o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine korištenjem TAG uređaja u oba entiteta.

Korisnici će moći na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korištenjem ličnog TAG uređaja.

Početkom godine su na inicijativu Uprava dvaju upravljača autoputeva u Bosni i Hercegovini počeli razgovori o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine te da je zajednički interes bio usmjeren na olakšanje korištenja autoputeva u BiH.

Troškovi će za korisnike ostati isti jer se radi o TAG-ovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom TAG uređaju gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu Srpske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća.

U planu je i proširenje projekta na zemlje regije i to najprije na Hrvatsku i Srbiju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 16.06.2023.

Naslov: Redakcija