Zastava Srbije

U 2022. GODINI NIJE BILO POMILOVANJA U RS

19.06.2023.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u prošloj godini nije pomilovao nijedno osuđeno lice, rekla je generalni sekretar predsjednika Jelena Pajić Baštinac, obrazlažući u Narodnoj skupštini informaciju o odlukama o pomilovanju u 2022. godini.

Kako ona navodi, lani su predsjedniku Republike Srpske dostavljena tri izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih lica sa sljedećom strukturom krivičnih djela – obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina, primanje mita, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i teška tjelesna povreda.

Baštinčeva je rekla da su za navedena tri osuđena lica sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali negativna mišljenja o molbama za pomilovanje.

Ona je pojasnila u Narodnoj skupštini, da predsjednik Srpske svoje ustavno ovlašćenje na ovom planu izvršava na način da se to tiče svih građana Republike, a ne građana koji pripadaju vladajućoj ili opozicionoj partiji ili strukturi.

Ustavom Srpske, Zakonom o pomilovanju i Krivičnim zakonikom Srpske regulisano je da predsjednik može osuđenim licima dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u Srpskoj i za pravne posljedice osude.

Odredbama Zakona o pomilovanju propisano je da jednom godišnje predsjednik Srpske obavještava Narodnu skupštinu o odlukama o pomilovanju donesenim tokom prethodne kalendarske godine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 15.06.2023.

Naslov: Redakcija