Zastava Srbije

USTAVNI SUD BIH: Sistemski riješiti problem pristupa sudskim postupcima i odlukama

19.06.2023.


Ubrzanje sudskih postupaka i efikasnije izvršenje sudskih odluka potrebno je urediti donošenjem novih zakona, jedan je od zaključaka konferencije "Izvršenje odluka Ustavnog suda BiH", koja je održana na Jahorini.

Efikasnost novih zakona može biti upitna ukoliko se jasno ne uredi nadležnost odlučivanja, te ako Ustavni sud BiH ponovo bude stavljen u poziciju da utvrđuje kršenje prava na pravično suđenje, a ključnu ulogu u sprečavanju problema imaju zakonodavna, izvršna vlast, kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH u čijoj je nadležnosti efikasno organizovanje rada redovnih sudova u BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Iz zaključaka proizlazi da je u BiH potreban sistemski pristup rješavanju ovog problema s jasnim konceptom konkretnih mjera koje treba preduzimati da bi se umanjila prisutna praksa, odnosno pojava neizvršenja sudskih odluka.

Iz Ustavnog suda navode da je, s ciljem rješavanja problema neizvršenja odluka Ustavnog suda, potrebno, između ostalog, da nadležni organi vlasti sačine analizu konkretnih prepreka za izvršenje pojedinačnih odluka Ustavnog suda i aktivno preduzmu radnje s ciljem utvrđivanja nacrta/prijedloga propisa koji vode izvršenju odluka Ustavnog suda.

Kao opštu mjeru, iz Ustavnog suda navode da je potrebna implementacija adekvatnijih mehanizama izvršenja odluka Ustavnog suda iz apstraktne nadležnosti koji će uključivati odgovornost za nadzor i pravne posljedice za nepoštovanje tih zahtjeva, navodi se u saopštenju.

Jedan od zaključaka konferencije, koja je održana u utorak i srijedu, 13. i 14. juna, je i da bi izvršenju odluka Ustavnog suda mogle doprinijeti i mjere koje se odnose na redovne sudove.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 16.06.2023.