Zastava Srbije

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM: Ponovna društvena upotreba oduzete imovine

19.05.2022.


U Sarajevu je održan radni sastanak predstavnika OSCE-a i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, saopćeno je iz ove agencije.

Sastanak je organizovan u okviru projekta “Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenu regionalnu saradnju u oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine”, koji se provodi pod pokroviteljstvom OSCE-ovog Sekretarijata, a razgovarano je o ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine.

Predstavnici OSCE-a su iskazali zahvalnost Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, naglasivši izuzetan doprinos u pomoći pruženoj za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Naglasili su značaj ponovne društvene upotrebe oduzete imovine, kao i jačanje saradnje i koordinacije između OSCE-a i Agencije, te drugih međunarodnih i lokalnih institucija.

Šefica Misije OSCE- a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec i koordinator OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti ambasador Igli Hasani su iskazli zadovoljstvo što svjedoče jednom pozitivnom primjeru gdje je oduzeta imovina stečena nezakonitim ativnostima iskorištena u socijalne svrhe, kako je istaknuto, te jednom plemenitom cilju za pružanje smještaja izbjeglicama iz Ukrajine. Naglasili su i da Misija OSCE-a u BiH čini mnogo na jačanju kapaciteta različitih intitucija ove zemlje, te najavili nastavak podrške.

Direktor Jakić se zahvalio predstavnicima OSCE-a na podršci oko smještaja ukrajinskih izbjeglica u hotelu “Walter”, kojim upravlja Agencija, kao i na podršci koju pružaju u edukacijama nosilaca pravosudnih funkcija iz oblasti financijskih istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, te naglasio kako je ovo nastavak uspješne saradnje između OSCE-a i Agencije.

Sastanku su prisustvovali i šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Laura Lungarotti, zamjenik šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Blanche Picarello, te predstavnici Ureda za koordinaciju OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti, OSCE-obog Sekretarijata, UNHCR-a, Federalnog ministarstva pravde, Vlade Kantona Sarajevo, Centra za promociju civilnog društva i Crvenog križa, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.


IZVOR: Vebsajt Vlada FBiH, 16.05.2022.

Naslov: Redakcija