Zastava Srbije

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADA REPUBLIKE SRPSKE I SRBIJE: U narednom periodu biće realizovani projekti vrijedni više od 1,6 milijardi KM

19.05.2021.


Vlade Republike Srpske i Srbije, sa predsjednicima vlada Radovanom Viškovićem i Anom Brnabić na čelu, održali su u Istočnom Sarajevu 11. zajedničku sjednicu.

Kako je najavljeno nakon sjednice, vlade Republike Srpske i Srbije u narednom periodu realizovaće projekte vrijedne više od 1,6 milijardi KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, naglasio je da taj plan podrazumijeva gradnju hidrolektrana iz sistema "Gornja Drina", auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, što će Srbija pomoći sa 100 miliona evra, kao i izgradnja aerodroma u Trebinju.

- To su značajni infrastrukturni projekti između Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije - rekao je predsjednik Vlade, ističući da će će izgradnja aerodroma u Trebinju, za šta će Srbija izdvojiti oko 100 miliona evra, omogućiti da Hercegovina u narednim godinama ima puno brži razvoj.

Predsjednik Vlade je istakao da je dogovorena i zajednička gradnja spomen-kompleksa stradanja srpskog naroda Gradina – Jasenovac, te prenio i da je na sjednici ponovljeno opredjeljenje za realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja.

- Očekujemo i da most "Bratoljub" u Bratuncu, koji je Srbija izgradila iz vlastitih sredstava, bude uskoro stavljen u funkciju. Nažalost, institucijama BiH trebalo je dvije godine da dođu u poziciju da se sagradi granični prelaz. Prema informacijama koje imamo, to bi trebalo da bude do juna, pa da u julu i avgustu i most i granični prelaz stavimo u upotrebu građanima koji bespotrebno dvije godine čekaju da mogu prelaziti most - naglasio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade se zahvalio Vladi, ali i građanima Srbije, za pomoć koju su dali BiH, a posebno Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona.

- Jaka Srbija i u ekonomskom i u političkom i u svakom drugom smislu garant je da i Republika Srpska može da se brže i bolje kreće i razvija, istakao je predsjednik Vlade i dodao da Republika Srpska bilježi pozitivne ekonomske trendove, uključujući I rast bruto društvenog proizvoda od dva odsto u prvom kvartalu ove godine.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić u svom je obraćanju rekla da Srbija kontinuirano učestvuje u finansijskoj pomoći Republici Srpskoj, nešto kroz donacije, a veći dio kroz investicije.

- Zajedno s ostalim projektima i zajedno s donacijama koje dajemo za manje projekte lokalne infrastrukture od 2014. godine do sada smo donirali 84 miliona eura. Zajedno s investicijama to je više od jedne milijarde eura uloženo u Republici Srpskoj. Donacije su tu u manjoj mjeri, a investicije u većoj mjeri - ukazala je predsjednica Vlade.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 17.05.2021.

Naslov: Redakcija