Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZBORU SUDIJA USTAVNOG SUDA BIH: Prijedlog zakona predviđa da ubuduće na funkciju sudije budu birani isključivo državljani BiH

19.05.2020.


Počela je sjednica Predstavničkog doma BiH, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da ubuduće na tu funkciju budu birani isključivo državljani BiH.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, LJubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U Prijedlogu zakona je navedeno da BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda BiH.

Navedeno je i da je potrebno, u skladu sa ustavnom mogućnošću, donošenjem odgovarajućeg zakona obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Mirsada Lingo Demirović, 15.05.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija