Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

FISKALNA PROCJENA PROPISA KAO INSTRUMENT FINANSIJSKE STABILNOSTI


Primjereno proračunsko planiranje troškova za sprovođenje propisa od ključne je važnosti za stabilnost proračuna i sprovođenje fiskalne konsolidacije, a time i ciljeva Reformske agende - izjavila je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Federalno ministarstvo finansija u Sarajevu je održalo prezentaciju "Analiza fiskalnog utjecaja propisa u funkciji fiskalne konsolidacije u Federaciji BiH" na kojoj su predstavnicima ministarstava i parlamenata različitih nivoa vlasti predstavljena postignuća i naredni koraci u oblasti fiskalne procjene propisa.

- Ova analiza veoma je važna karika u Reformskoj agendi, posebno kod reforme koja definira finansijsku stabilnost i fiskalnu održivost. To je ujedno opredjeljenje Vlade FBiH da se vrlo transparetno i odgovorno mora pratiti proces donošenja zakona i njihov uticaj na proračune – dodala je Milićević.

Federalno ministarstvo finansija je u saradnji s USAID-ovim Projektom jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (USAD/SGIP) intenzivno radilo na razvoju sistema fiskalne procjene propisa, koji pruža detaljne projekcije troškova vezanih za sprovođenje predloženih politika i propisa. Propisi doneseni s realnim projekcijama troškova doprinijet će da proračunska sredstva potrebna za njihovu sprovođenje mogu biti bolje planirana i realizirana.

Direktor USAID-a u BiH Peter Duffy je izjavio da je USAID veoma posvećen Bosni i Hercegovini i da radi na unapređenju života građana, zapošljavanju i boljem standardu.

- USAID je uvijek za donošenje zakona u korist građana BiH, ali zakona koji će se zaista provoditi i za čiju su implementaciju vlasti odgovorne građanima. Stoga USAID podržava obavezno finansijsko planiranje troškova što doprinosi kontroli javnih finansija. Time će građani moći procijeniti odgovornost vlasti u rješavanju pitanja od interesa za sve građane - izjavio je Duffy.

Glavna državna rizničarka i pomoćnica ministra finansija Republike Hrvatske, konsultantica na projektu USAID/SGIP Ivana Jakir- Bajo govorila je o fiskalnoj procjeni utjecaja u kontekstu evropskih integracija.  

S obzirom na to da je fiskalna procjena novost u proračunskom procesu, USAID/SGIP je pružio podršku i u edukaciji službenika Federalnog i kanatonalnih ministarstava finansija.

Federalno ministarstvo finansija će putem projekta USAID/SGIP raditi i na uspostavi softwerske platforme za fiskalnu procjenu, koja će biti integrirana u infomacijski sustav za planiranje i upravljanje proračunom (BPMIS) na razini Federacije BiH.  


Izvor: Vebsajt Vijesti, Jelka Milićević, 18.05.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772