Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ DOKUMENTACIJI I EVIDENCIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVA: Utvrđena primjena rješenja koja omogućavaju digitalizaciju pružanja zdravstvenih usluga i osnov za korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija u budućem razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske

19.04.2022.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je osnovni razlog za donošenje ovog nacrta zakona potreba za boljim uređivanjem medicinske i zdravstvene dokumentacije, kao i sistema evidencija, izvještavanja i korišćenja medicinskih i zdravstvenih podataka i informacija.

On je rekao da su odredbama Nacrta zakona utvrđeni primjena rješenja koja omogućavaju digitalizaciju pružanja zdravstvenih usluga i osnov za korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija u budućem razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Nacrtom zakona uređuje se zdravstvena dokumentacija i evidencije, registri i statistička istraživanja u oblasti zdravstva, obrada, korišćenje, čuvanje i zaštita podataka.

Ovim nacrtom zakona omogućava se usklađivanje sistema dokumentovanja i uređivanje tokova podataka i izvještavanja prema institucijama i ustanovama zdravstvenog sistema koje prikupljaju i obrađuju podatke i informacije za kompletan zdravstveni sistem, navedeno je u obrazloženju ovog akta.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 13.04.2022.

Naslov: Redakcija