Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ENERGETICI: Usklađuje se pitanje sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora i pitanje garancije o porijeklu električne energije iz obnovljivih izvora energije

19.04.2022.


Vlada Republike Srpske je utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Važeći Zakon o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 49/2009) donesen je 2009. godine, te postoji potreba da se isti uskladi sa zakonima koji su doneseni poslije njega i to sa Zakonom o električnoj energiji ("Sl. glasnik RS", br. 68/2020), Zakonom o gasu ("Sl. glasnik RS", br. 22/2018 i 15/2021), Zakonom o obnovljivim izvorima energije ("Sl. glasnik RS", br. 16/2022), Zakonom o energetskoj efikasnosti ("Sl. glasnik RS", br. 59/2013), kao i sa Strategijom razvoja energetike.

U tom smislu, ovim zakonom se usklađuju termini i definicije, pitanje sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora, pitanje garancije o porijeklu električne energije iz obnovljivih izvora energije, te se normira nadležnost Vlade za donošenje Strategije razvoja energetike kao sektorske strategije Republike Srpske.

Pored toga, ovim zakonom se stvara i pravni osnov za donošenje Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definiše njegov sadržaj, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 14.04.2022.

Naslov: Redakcija