Zastava Srbije

VLADA KS: Učenici od 1. do 4. osnovne i 3. razreda srednje škole u Sarajevu vraćaju se u školske klupe od 19. aprila 2021. godine

19.04.2021.


Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici, a na prijedlog kantonalnog Kriznog štaba, donijela novu odluku o odvijanju odgojno-obrazovnog procesa.

Shodno navedenom, učenici razredne nastave od 1. do 4. ili u nekim školama 5. razreda privatnih i javnih osnovnih škola, kao i učenici paralelnih škola, pohađat će nastavu po kombinovanom modelu od ponedjeljka (19. aprila). To znači da će jedan dio učenika od ponedjeljka sjesti u školske klupe, dok će ostali nastavu pratiti online te će se taj proces rotirati naredne sedmice.

Kombinovani model nastave od ponedjeljka će pohađati i učenici 3. razreda javnih i privatnih srednjih škola te svi učenici JU Srednja muzička škola. Učenici 1., 2., i 4. razreda srednje škole nastavljaju pohađati nastavu online.

U dopisu koji je ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović uputila svim osnovnim i srednjim školama najavljuje se i kako, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, planiraju od 26. aprila 2021. godine vratiti u školske klupe još jedan dio učenika predmetne nastave (posebno učenika 7. i 8. razreda) i učenika srednje škole, posebno 2. razred srednje škole, a sve uz strogo poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Obrazovni proces za sve sarajevske studente bit će i dalje organiziran u online formi.

Navedeno je da je ovaj izmijenjeni model nastave na snazi do 23. aprila 2021. godine te da će se sljedeće sedmice shodno epidemiološkoj situaciji ponovo razmatrati dodatno popuštanje mjera.

Iz Vlade KS su istakli i to da su produžene sve ostale do sada važeće higijensko-epidemiološke mjere do 26. aprila.

Vlada i Krizni štab će nastaviti kontinuirano pratiti epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo te shodno njenom daljnjem razvoju prilogađavati sve buduće higijensko-epidemiološke mjere.


IZVOR: Vebsajt Klix, 17.04.2021.

Naslov: Redakcija