Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O PLATAMA ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE: Policajcima sa srednjom i višom stručnom spremom dodatna naknada od 10 odsto prosječne plate u MUP-u, ostvarene u proteklom mjesecu

19.04.2019.


Zakonom o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske predviđeno je da policijski službenici sa srednjom i višom stručnom spremom dobiju dodatnu naknadu od 10 odsto prosječne plate u MUP-u, ostvarene u proteklom mjesecu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Prijedlog zakona, Lukač je rekao da su razlozi za donošenje ovog akta, između ostalog, bezbjednosna situacija u Republici, nedostatak policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom, te migrantska kriza.

On je naveo da su razlozi za donošenje ovog zakonskog akta i okolnosti koje traže maksimalno angažovanje policijskih službenika, te nepostojanje mogućnosti da se veliki broj prekovremenih časova preračuna u slobodne dane ili sate, niti da se za njih isplati naknada.

"Zato je neophodno povećati platu policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom", rekao je Lukač i izrazio nadu da će poslanici podržati ovaj Prijedlog zakona.

On je podsjetio da je Vlada Srpske u proteklom periodu radila na jačanju kapaciteta MUP-a kada je riječ o materijalno-tehničkom opremanju kroz nabavku specijalizovane opreme, oružja, vozila i uniforme za pripadnike policije Srpske, izgradnju objekata, te ulaganjem u obuku policijskih službenika.

Lukač je naveo da na osnovu važećeg Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 66/2018) plata policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi 833 KM, što je ispod prosjeka plata policijskih službenika u državama regiona i u BiH, a isti je slučaj sa zaposlenim policijskim službenicima sa višom stručnom spremom.

"U navedeni iznos uračunate su naknade za težinu posla, prirodu posla i posebne uslove rada, kao i naknada za topli obrok i regres", istakao je Lukač.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 16.04.2091.

Naslov: Redakcija