Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O ZAŠTITI OD KLEVETE: Neophodno je otvoriti raspravu u vezi s tim da li kleveta treba ponovo biti tretirana kao krivično djelo. Treba jasno definisati ko je odgovoran za klevetu – da li samo autor teksta ili i lice koje je iznijelo klevetu

19.04.2019.


Neophodno je izmeniti Zakon o zaštiti od klevete ("Sl. glasnik RS", br. 37/2001) jer su sudovi u poslednje vreme zauzeli praksu da se novinari kažnjavaju za neku izjavu koju su objavili u svom mediju, a ne i oni koji su tu izjavu dali, ukazao je advokat Milan Petković.

Petković je ukazao kako je potrebno otvoriti i raspravu i u vezi s tim da li kleveta treba ponovo biti tretirana kao krivično delo, kao što to već ima u nekim zemljama u okruženju.

Ovu oblast treba dobro i kvalitetno rešiti, i o tome treba voditi širu raspravu. Isto tako, treba otvoriti raspravu o izradi novog Zakona o zaštiti od klevete, jer postoji mogućnost napredovanja u ovoj oblasti. Treba jasno definisati ko je odgovoran za klevetu – da li samo autor teksta ili i lice koje je iznelo klevetu – naveo je Petković.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ukazao je da u ovogodišenjem programu rada Vlade Republike Srpske nije predviđeno donošenje novog Zakona o zaštiti od klevete, ali da je spreman da razgovara i čuje predloge.

Program rada za ovu godinu je donesen ali to ne znači da ovo pitanje ne može da se pokrene i da se na njemu radi – rekao je Kasipović.


IZVOR: Vebsajt Blic, Snježana Karić, 16.04.2019.

Naslov: Redakcija