Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS

19.04.2019.


Petnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podnijelo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 47/2017).

Kako je ukazao zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović, zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen je zbog kršenja odredbi Ustava Bosne i Hercegovine (Aneks IV Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i "Sl. glasnik BiH", br. 25/2009 - Amandman I) u pogledu nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport, jer "ono što nije nadležnost entiteta ne može stajati u entitetskom zakonu".

Konkretno, zahtjev za ocjenu ustavnosti osporenog zakona podnesen je radi povrede člana III Ustava BiH koji se tiče nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i odnosa između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta.

Komentirajući upit u vezi s tim, Mehmedović navodi kako se povreda odredbi Ustava BiH sastoji u propisivanju materije međunarodnog transporta i izdavanja licenci za njegovo vršenje na način učinjen članom 9. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS i na temelju njega donesenog Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licence prevoznika, izvoda iz licence i načinu označavanja vozila ("Sl. glasnik RS", br. 77/2017, 79/2017 - ispr., 19/2018 i 109/2018), koji su u direktnoj suprotnosti sa članom 5. Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu ("Sl. glasnik BiH", br. 1/2002 i 14/2003).

Precizirao je kako je osporenim zakonom ostavljena mogućnost da RS izdaje licence za međunarodni transport, odnosno da te entitetske licence zamjenjuju licence koje izdaje Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a što je u suprotnosti s Ustavom BiH.

- Očekujemo da se Ustavni sud BiH očituje o tom pitanju u što skorije vrijeme - ukazao je Mehmedović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 16.04.2091.

Naslov: Redakcija