Zastava Srbije

URUČEN IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU BIH: Kada je pravosuđe u pitanju, konstatira se da je ostvaren određeni napredak, ali je provođenje potrebnih reformi još uvijek sporo

19.04.2018.


Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark zvanično je u Sarajevu uručio ministru finansija i trezora BiH i zamjeniku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi Izvještaj o napretku za BiH.

Vigemark je rekao da je Evropska komisija započela proces ocjenjivanja odgovora na Upitnik Evropske komisije, zbog čega je Izvještaj o napretku BiH nešto kraći od prethodnog.

On je rekao da izvještaj obrađuje osnovne oblasti, poput vladavine prava, javne uprave i ekonomskih reformi i razvoja, naglasivši značaj izmjena Izbornog zakona BiH, posebno u dijelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da bi se bezbijedilo nesmetano sprovođenje oktobarskih izbora.

Bevanda je istakao da izvještaj pokazuje da su institucije EU uz BiH, ali da su ključne odluke isključivo na BiH.

"Nijedna cijena nije skupa da bismo stigli u EU", poručio je Bevanda.

Kada je pravosuđe u pitanju, konstatira se da je ostvaren određeni napredak, ali je provođenje potrebnih reformi još uvijek sporo.

- Svaka revizija krivičnog zakonodavstva treba biti u skladu sa međunarodnim standardima i ne treba podrivati sposobnost institucija da se suoče sa ozbiljnim izazovima organiziranog kriminala, korupcije ili drugih izazova vladavine prava – upozorava Evropska komisija.

Ocijenjeno je da korupcija ostaje široko rasprostranjena pojava te ostaje razlog za zabrinutost. S druge strane, ostvaren je određeni napredak u borbi protiv organiziranog kriminala, naročito kada je u pitanju nova strategija borbe protiv organiziranog kriminala.

- Međutim, neophodni su značajni napori u pogledu finansijskih istraga i poboljšanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, kao i jačanje saradnje sa susjednim zemljama o pitanjima upravljanja granicom – upozorava Evropska komisija.

Potrebno je, naglašavaju u Izvještaju, usaglašavanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Kada su ekonomski kriteriji u pitanju, ocijenjeno je da je ostvaren određeni ekonomski napredak, ali da je BiH još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije.

- Postignuta su određena poboljšanja poslovnog okruženja, a finansijski sektor je ojačan. Ključna preostala pitanja su slaba vladavina prava, još uvijek loše poslovno okruženje, fragmentirana i neefikasna javna uprava te velika neravnoteža na tržištu rada, koji se odnose na loš sistem obrazovanja, slabe institucionalne kapacitete i nepodržanu investicionu klimu – navodi se u Izvještaju.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske i Faktor, 18.04.2018.

Naslov: Redakcija