Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O SUDU BIH: Nacrt zakona ponovo pred Vijećem ministara BiH

19.03.2024.


Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je za utorak, 19. mart sazvala sjednicu Vijeća ministara na čiji dnevni red je i uvršten Zakon o sudu Bosne i Hercegovine.

Nakon što je u nekoliko navrata Nacrt zakona o sudu skinut sa dnevnog reda Vijeća ministara, novi pokušaj će biti u utorak 19. marta, kada će se naći na Dnevnom redu 43. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Zakon o sudu Bosne i Hercegovine je bio jedan od prioriteta koji je Evropska komisija stavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi dobili pozitivan izvještaj za otvaranje pregovora o pristupanju. Iako Zakon nije usvojen, Evropska komisija je pozitivnim ocijenila napredak BiH i dala zeleno preporuku Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Tačka razdora u vladajućoj koaliciji je pitanje gdje će se nalaziti Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Stranke iz Federacije BiH insistiraju da bude u Istočnom Sarajevu, dok SNSD insistira da odjeljenje bude u Banjoj Luci.

Vijeće ministara će se na 43. sjednici osim o Nacrtu zakona o sudu BiH, naći će se i Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovini te Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 14.03.2024

Naslov: Redakcija