Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BOSNE I HERCEGOVINE IMENOVALO PREDSJEDNIKE SUDOVA

19.03.2021.


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je danas na vanrednoj sjednici donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su: Niko Cvitanović na poziciju predsjednika Općinskog suda u Livnu, Božana Banduka na poziciju predsjednika Općinskog suda u Kiseljaku, a Goran Dujić na poziciju predsjednika Općinskog suda u Travniku.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova, saopćeno je iz VSTV-a BiH


IZVOR: Vebsajt Klix, 18.03.2021.