Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJEM PLATNOM PROMETU: Predviđeno uspostavljanje registra računa fizičkih lica, kao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama

19.03.2019.


Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu predložene su dodatne norme s ciljem olakšanja poslovanja privrednih subjekata i unapređenja sprovođenja postupka prinudne naplate potraživanja na novčanim sredstvima radi veće zaštite povjerilaca. Ministarka finansija Zora Vidović istakla je da je predloženo uspostavljanje registra računa fizičkih lica, kao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama.

- Ovo je predloženo u skladu sa međunarodnim standardima i direktivama EU, radi brže i lakše identifikacije računa dužnika u poreskom i izvršnom postupku, kao i drugim sudskim postupcima. Nacrtom zakona je propisano kako i koji podaci se unose u registar računa fizičkih lica, a njima neće biti obuhvaćeni podaci o stanju i prometu na računima - rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da podaci neće biti javno dostupni, a Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge, kao ovlašćeni subjekt koji uspostavlja i vodi registar, dužan je da primjenjuje propise kojima se uređuje zaštita ličnih podataka.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 13.03.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija