Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojeni nacrti zakona, zahtjevi i odluke

19.02.2021.


Narodna skupština Republike Srpske je u prvom nastavku 14. redovne sjednice usvojila tri Zaključka u vezi razmatranja Informacije u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. godine.

Usvojen je sljedeći Zaključak Kluba poslanika SNSD-a:

Zaključak u vezi sa podnošenjem izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 1995 – 2020. godine

1. Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 1995 – 2020 godine.

2. Članom 2. tačka 1. stav f Aneksa H Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH je propisano da će Visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma (vezano za sporazum) Ujedinjenje narode, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije.

3. Narodna skupština Republike Srpske traži od Visokog predstavnika u BiH da sačini Izvještaj o radu za period od 1995 – 2020. godine, i da u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

4. Ovaj Zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Parlament je usvojio i Zaključak koji je predložio Кlub poslanika PDP-a kojim se Predsjedništvo Narodne skupštine zadužuje da u roku od 30 dana formira Organizacioni odbor za obilježavanje 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika Ujedinjene Srpske kojim se od predstavnika međunarodne zajednice traži da svojim autoritetom spriječe najavljeno imenovanje novog Visokog predstavnika i omoguće zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u 2021. godini.

Narodna skupština usvojila je tri nacrta zakona:

  • Nacrt zakona o studentskom standardu,
  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju i
  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu, koji je upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 30 dana.

Usvojen je Budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2021. godinu i Program poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za period 2021 – 2025. godine uz jedan amandman.

Poslanici su usvojili i Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnog fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD) po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede, Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa (9129-BA) i Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima.

Narodna skupština usvojila je Odluku o usvajanju Plana parcelizacije za auto-put Banja Luka – Prijedor, po skraćenom postupku, te Deklaraciju o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj uz prihvaćene amandmane klubova poslanika.

Narodna skupština na period od pet godina izabrala je predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Кomisije za koncesije Republike Srpske: Maja Šuput (predsjednik), Nenad Račić (zamjenik predsjednika), te članovi: Goran Mašić, Vladan Andrić i Zoran Filipović.


IZVOR: Vebsajt Narodna skupština, 17.02.2021.

Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija