Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SUGESTIJE NA USVOJENI MEHANIZAM KOORDINACIJE NA PUTU PREMA EU


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je u Banjaluci sa Valentinom Inckom i Brusom Bertonom, visokim predstavnikom i zamjenikom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Centralna tema razgovara odnosila se na aplikaciju Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku uniju, koja je podnijeta 15. februara, odluci Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske, te nedavno usvojenom mehanizmu koordinacije na putu prema EU.

Nakon sastanka, predsjednik Čubrilović rekao je da je visokom predstavniku prenio da su vlasti Republike Srpske u prethodnom periodu odigrale konstruktivnu ulogu kad su u pitanju pripreme za podnošenje aplikacije, ali i naglasio da nisu zadovoljni načinom na koji je došlo do usvajanja mehanizma koordinacije. On je izrazio nadu da će primjedbe, koje je Vlada Republike Srpske dala na ovaj dokument, biti otklonjene u razgovoru sa Evropskom komisijom i svim političkim akterima unutar BiH, koji su uključeni u ovaj proces.

- Što se tiče odluke Ustavnog suda o Danu Republike, mi smo legalisti i poštovaćemo odluku suda. Međutim, ostajemo pri svom stavu da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske, a naknadno ćemo vidjeti kako ćemo postupiti po toj odluci. U okviru Republike Srpske, odranije postoji jedinstven stav u vezi Dana Republike i mislim da ćemo, u skladu, s tim naći zajednički jezik u vezi ovog pitanja - rekao je Čubrilović.

On je dodao da je Republika Srpska ispoštovala sve važeće normative i kad je u pitanju upotreba jezika i uvođenju nacionalne grupe predmeta u školama Republike Srpske, ističući da je ovaj problem, zapravo, aktuelan u svega par škola. Prema njegovim riječima, vlasti Republike Srpske, nemaju problem s tim da svako maternji jezik naziva po svom nahođenju, ali na način da se u isto vrijeme poštuju zakoni i Republike Srpske i BiH.

U svom obraćanju, visoki predstavnik Incko čestitao je građanima Republike Srpske na aplikaciji za prijem BiH u EU, koju je 15. februara u Briselu podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Incko je naglasio da je riječ o događaju od istorijskog značaja, ističući da sada slijedi mnogo teža etapa na putu do konačnog cilja.

- Mislim da bi se sada čak moglo raditi i o maratonu - naveo je Incko i dodao da će na tom putu "biti manje Dejtona, a više Brisela". On je izrazio nadu da će proces, koji je formalno pokrenut 15. februara, na kraju dovesti do toga da BiH postane punopravni član Unije. 


Izvor: Press služba Skupštine Republike Srpske, 18.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772