Zastava Srbije

UVOĐENJE JEDINSTVENOG QR KODA ZA COVID POTVRDE OČEKUJE SE DO KRAJA MJESECA

19.01.2022.


Konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini trebala bi prema očekivanju državnog Ministarstva civilnih poslova biti održana do kraja januara, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova, oni su pripremili nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama na mišljenje.

"Nakon što mišljenja budu prikupljena bit će organizovana i konferencija ministara za oblast zdravstva", istakli su.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez ukazali su ranije da je u toku izrada jedinstvenog softvera na državnom nivou za uvođenje QR koda.

Naglasili su da su svim kantonalnim ministarstvima zdravstva uputili zahtjev da dostave baze podataka, što je uslov da budu dio sistema na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

"Ministarstvo civilnih poslova dostavilo je prijedlog ugovora da svi dostave IDDEEA-i podatke za jedinstvenu bazu kako bi to bilo prihvaćeno u Evropskoj uniji. Nismo zadovoljni brzinom obavljanja tog posla, ali nismo nadležni da to ubrzamo, iako je to važno ukoliko naši građani imaju namjeru putovati u EU", ukazao je Skočibušić.

Napomenuo je da je prema posljednjim podacima Republika Srpska prihvatila to rješenje, a aktivnosti vodi Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA u tehničkoj fazi.

Čerkez je najavio da će kantonima ponovo biti upućen dopis da finaliziraju taj proces, jer je to preduslov da se priključe na rješenje koje treba izraditi država, jer je ona jedini priznati nosilac subjektiviteta. Kazao je i da će svu odgovornost snosit svaki od kantona ako ne budu imali kod, jer su već bili dužni dostaviti te baze podataka.

Podsjetio je i da je prije godinu dana zatražena saglasnost iz Republike Srpske za uvođenje jedinstvene potvrde, ali do sada je nije bilo.

Inače, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine već duže vrijeme provodi aktivnosti koordiniranja različitih nivoa državne organizacije s ciljem dolaska do usaglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sistem izdavanja Covid potvrda.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass, a nakon što EU verificira bosanskohercegovački sistem bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u Bosni i Hercegovini.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 14.01.2022.

Naslov: Redakcija