Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA IZBORNOG ZAKONA BIH: Ministar neće moći u isto vrijeme biti i poslanik

19.01.2021.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se onemogućuje istovremeno obavljanje funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Predloženim izmjenama Izbornog zakona, koje još treba da usvoji Dom naroda Parlamenta BiH, lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast na svim nivoima vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje jedne funkcije, pod uslovom da za vrijeme vršenja izvršne funkcije svoj mandat u zakonodavnoj vlasti stavi u mirovanje. To znači da onaj ko stavi mandat u mirovanje na njegovo mjestu u nekom od parlamenata dolazi sljedeći sa iste liste sa koje je izabran i to sve dok ne prestane obavljati izabranu funkciju u izvršnoj vlasti, kada, ukoliko želi, ponovo preuzima poslanički mandat.

"Izmjene Izbornog zakona jednoglasno su podržane u Predstavničkom domu i zato očekujem da ga usvoji i Dom naroda BiH", rekao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a, koji je i predložio izmjene Izbornog zakona.

Inače, prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH uslijedio je nakon što se poslije izbora 2018. godine na formiranje vlasti čekalo duže od godinu dana, a u tom periodu velika većina ministara u Savjetu ministara BiH pa i entitetskim vladama praktično je obavljala dvije funkcije, u izvršnoj i zakonodnovanoj vlasti, što je, s obzirom na podjelu vlasti, nespojivo.

Prijedlog o stavljanju mandata u mirovanje prepisan je iz Hrvatske, gdje su zakonom taksativno propisani slučajevi nespojivosti funkcija.

"Institut mirovanja utiče i na kvalitet parlamentarnog rada. Poslanik koji zamjenjuje poslanika čiji je mandat u mirovanju ima veći motiv za rad i bori se za naklonost birača na sljedećim izborima", navodi se u obrazloženju izmjena Izbornog zakona BiH.

Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH i predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom", rekao je da je stavljanje mandata u mirovanje dobro rješenje koje je nekoliko puta do sada predlagano, ali do ponedjeljka veče nije imalo podršku.

"Imali smo situaciju poslije izbora 2018. godine da jedan čovjek obavlja funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Predloženo rješenje je najbolje da se izbjegne da funkcioneri istovremeno obavljaju i izvršnu i zakonodavnu funkciju", rekao je Šehić.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 13.01.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija