Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O PRIVREMENIM MJERAMA U RADU PRAVOSUDNIH I DRUGIH ORGANA BOSNE I HERCEGOVINE ZA VRIJEME STANJA PRIRODNE ILI DRUGE NESREĆE NA TERITORIJI BOSNE I HERCEGOVINE: Cilj zakona je zaštita građana i njihovih ljudskih prava i sloboda za vrijeme trajanja ovog stanja i to posebnim propisivanjem da hitne postupke čine postupci za sva krivična djela koja su izvršena za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće i u vezi sa vanrednim stanjem

19.01.2021.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predlagač zakona je Savjet ministara koji u obrazloženju podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta prošle godine proglasila pandemiju usljed širenja virusa korona, nakon čega je 17. marta 2020. stanje prirodne ili druge nesreće proglašeno i na teritoriji BiH.

Inicijativu za donošenje ovog propisa pokrenuo je Visoki sudski i tužilački savjet BiH kako bi se omogućilo zadržavanje toka procesnih rokova u postupcima, kao i zadržavanje toka svih materijalnih prekluzivnih rokova za ostvarivanje prava stranaka.

Cilj zakona je zaštita građana i njihovih ljudskih prava i sloboda za vrijeme trajanja ovog stanja i to posebnim propisivanjem da hitne postupke čine postupci za sva krivična djela koja su izvršena za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće i u vezi sa vanrednim stanjem.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 12.01.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija