Zastava Srbije

ZAKON O ZAŠTITI OD NASILjA U PORODICI: Izvršen post-zakonodavni nadzor nad sprovođenjem Zakona

18.12.2020.


Izvještaj o post-zakonodavnom nadzoru izabranih članova Zakona o zaštiti od nasilja u porodici ("Sl. novine FBiH", br. 20/2013) izrađen je uz podršku i inicijativu Komisije za rodnu ravnopravnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD).

WFD sprovodi regionalni parlamentarni program sa ciljem jačanja saradnje među osam parlamenata Zapadnog Balkana. Uspostavljena je HUGEN - regionalna mreže radnih tijela za ljudska prava i rodnu ravnopravnost. Program se sprovodi od aprila 2019. do novembra 2021. godine, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Članovi komisija i stručne službe ovih komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine učestvuju aktivno u programu od početka.

Ovaj Izvještaj o post-zakonodavnom nadzoru izabranih članova Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBIH izrađen je u saradnji Komisije za ljudska prava, Komisije za rodnu ravnopravnost PDPFBIH i Westminsterske fondacije za demokratiju (WFD).

Mreža odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova na Zapadnom Balkanu HUGEN (Human Rights and Gender) osnovana je kao neformalna parlamentarna mreža, na dobrovoljnoj osnovama i principima, u oktobru 2019. godine na konferenciji na Cetinju, sa ciljem da unaprijedi postojeće i razvije nove mehanizme za regionalnu parlamentarnu saradnju u oblasti ljudskih prava i rodnih pitanja u regionu Zapadnog Balkana kao i da pomogne u razvijanju snažnijeg parlamentarnog nadzora nad ljudskim pravima i rodnim zakonima i politikama.

Jedna od prvih aktivnosti HUGEN mreže jeste podrška parlamentima u pilotiranju procesa post-zakonodavnog nadzora. Tokom novembra 2019. godine, organizovan je kurs Instituta naprednih pravnih studija Londonskog univerziteta o post-zakonodavnom nadzoru za zastupnice i zastupnike i stručne službe parlamenata. Rezultat ovog procesa je bio izbor zakona koji je kasnije bio analiziran, kao i izrada izvještaja o post-zakonodavnom nadzoru koji je podrazumijevao participativan i otvoren proces konsultacija sa involviranim akterima.

Komisija za rodnu ravnopravnost PDPFBIH je odlučila da se kroz projekat uradi post-zakonodavni nadzor izabranih članova Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Westminster fondacija je za potrebe realizacije ovog istraživanja angazovala nezavisne ekspertkinje Majdu Halilović i Maidu Čehajić-Čampara.

Ovdje možete preuzeti Izvještaj o post-zakonodavnom nadzoru izabranih članova Zakona o zaštiti od nasilja u porodici


IZVOR: Vebsajt Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, 10.12.2020.

Naslov: Redakcija