Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PRIJAVITELJA KORUPTIVNIH DJELA U FBIH: Nacrt zakona se nalazi u Parlamentu FBiH već tri godine

18.12.2019.


Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja koruptivnih djela u Federaciji BiH tri godine sakuplja prašinu u Parlamentu FBiH.

Dokument je zapeo u nekoj od ladica u najvišoj zakonodavnoj instituciji ovog entiteta i tako ne postoji mogućnost da se napokon pođe primjenjivati. Većina poslanika kaže da je taj nacrt usvojio Predstavnički dom FBiH, ali je on zapeo u Domu naroda FBiH iz ko zna kojih razloga.

Iz Vlade FBiH kažu da su njima u ovom slučaju ruke vezane jer se nacrt koji je utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru stoji već tri godine u Parlamentu FBiH.

"Ne možemo raditi na prijedlogu jer nacrt nismo dobili natrag, niti imamo bilo kakvu informaciju o tome šta bi trebalo, šta nedostaje...", kažu u Vladi FBiH.

Ismet Osmanović, poslanik u Predstavničkom domu FBiH, ističe da svi građani u FBiH, pa i cijeloj BiH, moraju imati adekvatnu zaštitu kada su u poziciji da prijave bilo kakav kriminal, prije svega korupciju.

"Predstavnički dom je, na prijedlog Vlade, usvojio Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, ali je on usvojen kao nacrt i ta procedura nije završena. Tako da je FBiH faktički još bez zakona", rekao je on.

Elvir Karajbić, poslanik ističe da Vlada već godinama odgađa primjenu zakona koji se odnosi na korupciju.

"Mi te zakone već imamo, a Vlada treba da napravi efikasne institucije koje bi po uzoru na hrvatski USKOK bile ojačane posebnim odjelom u Tužilaštvu FBiH koji bi se bavio najsloženijim krivičnim djelima. Zašto ova vlada ne želi da se bori protiv te korupcije, možda očito oni koji bi trebalo da budu procesuirani i koji čine Vladu FBiH dolaze iz istih političkih struktura i to je možda razlog zašto se odgađa primjena tog zakona. Ali bilo koji zakon koji će unaprijediti borbu protiv kriminala i korupcije je pozitivan i SDP će ga podržati ukoliko on uistinu daje alat i mehanizme za borbu protiv korupcije, a ne da stanje bude i dalje kakvo jeste", rekao je Karajbić.

Klub poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu FBiH nedavno je odlučio da u parlamentarnu proceduru uputi Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH, a kao razlog za ovaj potez Sabina Ćudić, poslanik te stranke u ovom domu, navela je problem neadekvatne zaštite prijavljivača korupcije, posebno prijavljivača zlostavljanja, naročito djece.

"Odlučili smo se za ovaj potez jer u posljednjih sedam dana, otkako su objavljene fotografije vezivanja djece u Zavodu u Pazariću, najviše pažnje je posvećeno tome da se sazna ko je ustupio te fotografije, vršio se pritisak i jednostavno ljudi se teško odlučuju prijaviti zlostavljanje, kriminal, korupciju kad nemaju adekvatnu zaštitu", ističe Ćudićeva.

Većina poslanika smatra da je zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i svakog vida kriminala, pa i zlostavljanja, prijeko potreban i da će podržati dokument kolega iz Kluba Naše stranke, naravno s dopunama koje budu potrebne.

Osmanović kaže, da je na vrijeme odrađen zakon o zaštiti prijavitelja koruptivnih djela, onda ovo što predlaže Naša stranka bilo bi bespredmetno i moglo bi se odnositi samo na eventualne izmjene i dopune tog zakona.

"Mislim da se ne treba ići s posebnim zakonom, nego se treba fokusirati na zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i drugih nezakonitosti. Njega treba dovesti do kraja i u toj proceduri ugraditi sve ono što i Naša stranka, ali i ostale političke stranke smatraju da je potrebno da se poboljša zaštita, s tim što o tome u konačnici odlučuje Parlament FBiH, šta može ući u zakon, a šta ne", ukazao je Osmanović.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Mirsada Lingo Demirović, 16.12.2019.

Naslov: Redakcija