Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

Sud BiH donio je presudu kojom je uvažena tužba Jedinice za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora protiv rješenja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kojim im je osporeno pravo na povrat PDV-a u iznosu od 880.636 KM

18.12.2017.


Riječ je o povratu PDV-a od kredita koji je Razvojna banka Savjeta Evrope dala za izgradnju državnog zatvora u Vojkovićima.

U Ministarstvu pravde BiH, kojem pripada Jedinica za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora, kažu da je ona još krajem 2015. godine iskoristila pravo i podnijela tužbu Sudu BiH protiv rješenja UIO.

- Sud BiH je donio presudu kojom je uvažena tužba i rješenje kojim je osporeno pravo na povrat PDV-a poništeno. Predmet je vraćen UIO na ponovni postupak i sada očekujemo da dobijemo taj novac - kažu u Ministarstvu pravde.

Dodaju da se Jedinica za imlementaciju projekta izgradnje državnog zatvora 2012. godine obratila UIO molbom za izjašnjenje o osnovu prava na povrat PDV-a uz koju je dostavila i okvirni finansijski sporazum između Ministarstva finansija i trezora i Razvojne banke Savjeta Evrope kao kreditora i administratora donatorskih sredstava.

- Tada je od UIO dobijeno pozitivno mišljenje da projekat podliježe pravu na povrat PDV-a. Ali, već kod prvog zahtjeva za povrat dobijen je negativan odgovor s naglaskom da je neophodno sačiniti amandman na okvirni finansijski sporazum, što je iziskivalo angažman Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i trezora i Razvojne banke Savjeta Evrope. Nakon dugotrajne zakonske procedure amandman je donesen, ali je za UIO ostalo nejasno od kada se primjenjuje. Ni dugotrajna prepiska između UIO i Ministarstva finansija i trezora nije rezultovala jasnim stavom - kažu u Ministarstvu pravde.

Zbog svega toga Jedinica za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora je krajem 2015. godine iskoristila pravo i podnijela tužbu Sudu BiH protiv tog rješenja UIO.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da su sproveli sve aktivnosti kako bi bio ispoštovan kreditni sporazum sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope u projektu izgradnje državnog zatvora.

- Povrat PDV-a je u nadležnosti UIO, a ovo ministarstvo je bilo uključeno u dijelu koji se tiče tumačenja međunarodnog ugovora i procedura usvajanja amandmana na ugovor kako bi bili prevaziđeni problemi koji su doveli do zastoja u realizaciji projekata - rekli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević kaže da su konačne odluke suda obavezujuće i da će u UIO postupiti na osnovu sudske odluke. On je istakao da je u postupku kontrole kod pomenutog obveznika utvrđena naknadna obaveza u smislu osporavanja prava na povrat PDV-a.

- Obveznik u svakom postupku kontrole ima pravo da podnese žalbu, što je u ovom slučaju i urađeno. U drugostepenom postupku UIO je odbio žalbu poreskog obveznika, smatrajući ispravnim stav poreskih inspektora. Na takvo rješenje UIO pokrenut je upravni spor u Sudu BiH koji je poništio rješenje UIO - rekao je Kovačević.

Zahtjev za povrat PDV-a na osnovu ostalih faktura Jedinice za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora koje su se odnosile na prošlu godinu predat je krajem 2016. i početkom 2017. godine. UIO je ove godine počeo izdavati rješenja kojim se odobrava povrat PDV-a plaćenog u 2016. godini.

Izgradnja zatvora koštala je oko 40 miliona evra, a novac je obezbijeđen iz kredita i donacija. Kamen temeljac položen je još 2006. godine, a izgradnju objekta stalno su pratili problemi, počevši od povećavanja cijene izgradnje do prolongiranja rokova za završetak zatvora.

Najnoviji se pojavio nedavno, jer je opština Istočna Ilidža samo mjesec prije tehničkog prijema zgrade donijela odluku kojom je povećala naknadu za taj postupak za više od deset puta. To bi moglo prolongirati i tehnički prijem novosagrađenog objekta i početak rada zatvora, s obzirom na to da dodatni novac za te namjene nije predviđen projektom.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Goran Maunaga, 16.12.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772