Zastava Srbije

BIH UBRZAVA PROCES EVROINTEGRACIJA

18.11.2020.


Delegacije BiH i Evropske unije (EU) će krajem novembra ponovo zajedno analizirati šta su domaći predstavnici uradili do sada, a s ciljem ubrzanja na evropskom putu, te koji im zadaci još zadaju glavobolju.

Peti po redu sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH je zakazan za 26. novembar, a dokument za diskusiju, koji će Direkcija za evropske integracije dostaviti Evropskoj komisiji, usvojio je Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prošle sedmice.

Ministri su donijeli i više operativnih zaključaka s ciljem kvalitetne pripreme sastanka, koji će biti održan onlajn zbog pandemije, a zadužene su nadležne institucije na nivou BiH, te pozvane vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH da striktno poštuju rokove prilikom izrade dokumenata koji se dostavljaju Evropskoj komisiji.

Na sastanku Odbora očekuje se, kako je potvrdio direktor Direkcije za evropske integracije i predsjedavajući delegacije BiH Edin Dilberović, diskusija dviju strana o najvažnijim temama i pitanjima koja se odnose na sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ovo je redovni sastanak zajedničkog tijela BiH i EU, a Odbor je zadužen za praćenje sprovođenja i primjene sporazuma.

- Teme o kojima ćemo razgovarati su vezane sa sve preduzete aktivnosti na realizaciji obaveza iz SSP-a koje ima BiH i preporuka Evropske komisije, odnosno šta je i kako urađeno iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja te komisije koji su dobijeni u maju prošle godine - istakao je Dilberović.

Na pitanje dokle je BiH stigla sa ispunjavanjem uslova i prioriteta, odgovorio je da se aktivno radi i priprema plan u kojem će pokušati definisati na koji način ispuniti zadatke gdje nema saglasnosti o mjerama.

- Izvjesno je da ćemo, putem mehanizma koordinacije, uključiti i ministarske konferencije. Postoje stvari koje mogu riješiti institucije u BiH, ali i nekim mjerama u okviru 14 prioriteta u određenoj mjeri će se morati pozabaviti politika, bilo kroz ministarske konferenciji ili druge forme - istakao je Dilberović.

Evropski zvaničnici su u posljednje vrijeme često isticali da, ako se budu rješavali zadaci, BiH može čak do polovine naredne godine da očekuje da će dobiti status kandidata za članstvo u EU. Dilberović, takođe, vjeruje da je to moguće.

- Odluku o statusu kandidata donosi EU na osnovu određenih pomaka. Neki iskoraci se već događaju, a ako nastavimo ovim tempom, na dobrom smo putu da dobijemo taj status. Važno je da znamo da se 14 prioriteta odnosi na otvaranje pregovora, ne na kandidatski status. Ako ispunimo jedan dio, taj status je siguran, ali naš cilj je da sve to ispunimo i otvorimo pregovore - rekao je Dilberović, zaključivši da je bitno da EU vidi trud.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Vedrana Kulaga Simić, 16.11.2020.

Naslov: Redakcija