Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

SAVJET MINISTARA BIH: Usvojen akcioni plan za prioritete iz izvještaja Evropske komisije

18.10.2019.


Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Riječ je o sveobuhvatnom planskom dokumentu koji sadrži 729 mjera za sprovođenje 115 prioriteta, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu nakon današnje telefonske sjednice.

U Analitičkom izvještaju Evropska komisija je odredila 115 prioriteta u okviru političkog i ekonomskog kriterijuma, te 33 pregovaračka poglavlja, na kojima institucije u BiH treba ubrzano da rade, a što će Komisija procijeniti u narednom Paketu proširenja u proljeće 2020. godine.

U planiranju su učestvovale 233 institucije sa svih nivoa vlasti u BiH.

Od 729 mjera, 331 će realizovati institucije BiH, od čega je 88 zajedničkih mjera, 204 mjere planirane su za nivo institucija Federacije BiH, od čega 93 zajedničke mjere, 205 mjera planirano je za institucije Republike Srpske, od čega 86 zajedničkih mjera, 118 mjera planirano je za institucije Brčko distrikta, od čega 61 zajednička mjera, 132 mjere planirane su za institucije u kantonima, od čega 29 zajedničkih mjera.

Konstatovano je da je za 17 prioriteta potrebno definisati dodatne mjere, za šta su zadužene radne grupe za evropske integracije u sistemu koordinacije, navodi se u saopštenju.

Ut­vrđen je i pri­je­dlog spo­ra­zu­ma između Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra, ko­je pred­stav­lja Mi­nis­tar­stvo fi­nan­si­ja i tre­zo­ra, i Vla­de Švaj­car­ske, ko­ju pred­stav­lja Drža­vni se­kre­ta­ri­jat za eko­nom­ske po­slo­ve (SE­CO) u ve­zi s odo­bra­va­njem fi­nan­sij­skog do­pri­no­sa - do­na­ci­je u ma­ksi­mal­nom izno­su 3,8 mi­li­ona evra za pro­jekt "Pri­ku­plja­nje i prečišćava­nje otpa­dnih vo­da u Gra­di­šci". 

Ut­vrđen je i Pri­je­dlog ugo­vo­ra o zaj­mu između BiH i Evrop­ske ban­ke za obno­vu i ra­zvoj (GrCF2 W2) za Pro­jekt ja­vnog pre­vo­za Sa­ra­je­vo, vri­je­dan 15 mi­li­ona evra.

Ri­ječ je o pro­je­ktu na­bav­ke no­vih elek­tričnih tro­lej­bu­sa i re­zer­vnih di­je­lo­va.

Sa­vjet mi­nis­ta­ra BiH usvo­jio je iz­vje­štaj Mi­nis­tar­stva za ljud­ska pra­va i iz­bje­gli­ce o spro­vođenju Po­li­ti­ke o sa­ra­dnji s ise­lje­niš­tvom za 2018. go­di­nu i podržao za­ključke ko­ji­ma se jača da­lja sa­ra­dnja. Mi­nis­tar­stvo za ljud­ska pra­va i iz­bje­gli­ce u sa­ra­dnji s Mi­nis­tar­stvom spo­ljnih po­slo­va za­duženo je, između os­ta­log, da uspos­ta­vi međure­sor­no ko­or­di­na­ci­ono ti­je­lo za sa­ra­dnju s ise­lje­niš­tvom.

Sa­vjet mi­nis­ta­ra BiH, na pri­je­dlog Mi­nis­tar­stva prav­de, da­o je sa­gla­snost na Pra­vil­nik o unu­traš­njoj or­ga­ni­za­ci­ji Za­vo­da za iz­vrše­nje kri­vičnih san­kci­ja, pri­tvo­ra i dru­gih mje­ra Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne. Usva­ja­njem ovog pra­vil­ni­ka stva­ra­ju se svi uslo­vi za stav­lja­nje u fun­kci­ju Za­vo­da, u ja­vnos­ti po­zna­ti­jeg kao drža­vni za­tvor u Voj­ko­vićima, ko­ji već du­go čeka na prve za­tvo­re­ni­ke.

Sa­vjet mi­nis­ta­ra pri­hva­tio je održava­nje Kon­sti­tu­en­ce gu­ver­ne­ra Svjet­ske ban­ke i MMF-a u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni u ju­nu 2020. 


IZVOR:

Naslov: Redakcija