Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

U PRIPREMI ZAKON O PRAVIMA ŽRTAVA TORTURE U BIH: Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica inicijativu za usvajanjem zakona smatraju neustavnom i antidejtonskom, jer je to u isključivoj nadležnosti entiteta

18.10.2017.


Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je neustavna i antidejtonska inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da do kraja godine bude usvojen Zakon o pravima žrtava torture u BiH jer je to u isključivoj nadležnosti entiteta.

"Donošenjem ovog zakona oni žele da obavežu Republiku Srpsku na isplatu određene štete prema žrtvama, a sve s ciljem finansijskog slabljenja Srpske", rekao je Kojić.

On je poručio da se ne smije dozvoliti usvajanje takvog zakona na nivou BiH, jer bi bio potpuno neustavan i antidejtonski.

"Ovo je dugoročni plan na koji oni idu na nivou BiH, ne mareći uopšte za ustavne nadležnosti", naglasio je Kojić.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj resorno ministarstvo imenovalo Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o zaštiti žrtava ratne torture, koji bi uskoro trebalo da bude upućen parlamentu Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je resorno ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture, koji će brzo biti upućen u skupštinsku proceduru. Savanović očekuje da će prijedlog ovog zakona biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske do kraja 2017. godine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do kraja godine planira donošenje Zakona o pravima žrtava torture u BiH.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 17.10.2017.

Naslov: Redakcija