Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

U PRIPREMI ZAKON O ELEKTRONSKOM POTPISU FBIH

18.10.2017.


Pravni i svaki drugi promet dokumenata bit će olakšan sa početkom primjene Zakona o elektronskom potpisu BiH, a koji se na prijedlog Federalnog ministarstva pravde treba donijeti i na federalnom nivou.

U tom cilju, 17. oktobra 2017. godine je istekao rok za prijavu na Javni poziv za popunjavanje radnih mjesta u Uredu za akreditaciju i nadzor certifikacijskih tijela BiH pri Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, a što je neophodno za potpunu implementaciju Zakona.

- Taj proces nije bio moguć u prethodnom periodu obzirom da izmjene i dopune pravilnika o unutarnjoj organizaciji u dijelu uspostavljanja Ureda nisu dobile potrebne suglasnosti, zbog moratorija na nova zapošljavanja. Nakon pribavljanja svih suglasnosti i usvajanja izmjena i dopuna pravilnika o unutarnjoj organizaciji, pokrenut je postupak uspostavljanja Ureda, na način da je objavljen navedeni Javni poziv s rokom prijave do 17. oktobra – izjavio je sekretar Ministarstva komunikacija i prometa Igor Pejić.

Ured za akreditaciju i nadzor certifikacijskih tijela BiH, između ostalog, nadzire primjenu Zakona o elektronskom potpisu BiH, kao i inspekcijski nadzor nad radom certifikacijskih tijela registriranih u BiH. U okviru toga, Ured vrši kontrolu postupka izdavanja, čuvanja i opoziva elektronskih certifikata i kontrolu zakonitosti obavljanja drugih usluga certifikacijskih tijela.

Popunjavanjem Ureda stvorit će se, kaže Pejić, svi potrebni preduvjeti za podnošenje zahtjeva za registraciju certifikacijskih tijela u skladu sa Zakonom.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH očekuje da će do kraja godine u BiH biti akreditirano prvo certifikacijsko tijelo, čime će zvanično početi aktivnosti na izdavanju elektronskih certifikata za pravne i fizičke osobe.

 - U skladu s tim, sve zainteresirane institucije javne uprave i poduzeća mogu građanima pružati elektronske usluge koje zahtijevaju upotrebu elektronskog potpisa, te na taj način istima olakšati i pojeftiniti komunikaciju s organima javne uprave i poduzećima, što je veliki benefit za građane koji će svoje aktivnosti učiniti učinkovitijim, efektivnijim i ekonomičnijim – kazao je Pejić.

Donošenje ovog zakona, kojim se uvodi mogućnost korištenja novog oblika potpisa i pečata, previđeno je i u Federaciji, te je, kako je istakao federalni ministar pravde Mato Jozić, izrađen Nacrt zakona o elektronskom potpisu u FBiH, koji će uskoro razmatrati Vlada Federacije BiH.

Nacrt zakon o elektronskom potpisu u FBiH predstavlja i dio ispunjavanja Reformske agende s ciljem stvaranja povoljnijeg i sigurnijeg poslovnog i društvenog okruženja u Federaciji kako na domaćem planu, tako i kada su u pitanju strani i domaći investitori.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 17.10.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772