Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA BIH: Pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor, smanjiti mogućnost zloupotreba, te omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama EU

18.09.2020.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte. U skladu s Poslovnikom Doma, Komisija je zadužena da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Poslanici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonile uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Cilj je, navode, pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zloupotreba sistema javnih nabavki te omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obaveza BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"Korupcija u javnim nabavkama košta društvo u iznosima koji se mjere u milijardama eura, stoga je neophodno da se ojača zakonodavstvo u ovoj oblasti, a ovim zakonom se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci poput sukoba interesa", kažu predlagači.


IZVOR: Vebsajt Klix, 15.09.2020

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija